Hlavní obsah

V Německu vysadili zakázanou geneticky modifikovanou kukuřici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na polích v sedmi německých spolkových zemích roste geneticky modifikovaná kukuřice, jejíž pěstování je ve státech Evropské unie zakázano. Informovala o tom organizace Greenpeace.

Foto: Profimedia.cz

Geneticky upravenou kukuřici NK603 objevili na 3000 hektarech.

Článek

Není jasné, zda byla semena plodiny smíchána s běžnými omylem. Greenpeace tvrdí, že úřady o ní věděly už v březnu, ale kvůli byrokratickým průtahům se o tom zemědělci dozvěděli až teď. Každopádně zemědělci přijdou o milióny eur, jelikož zasazené plodiny budou muset být zničeny.

Podle Greenpeace na každém z 3000 dosud identifikovaných hektarů se vyskytuje v průměru 100 rostlin geneticky modifikované kukuřice NK603.

Mluvčí ministerstva životního prostředí v Dolním Sasku Stefanie Beckerová uvedla, že ještě je šance nekontrolovatelné šíření NK603 zabránit. „Pole musí být rozorána, než bude kukuřice kvést,“ řekla. Odmítla kritiku Greenpeace s tím, že vláda se o skutečnosti dozvěděla teprve v pátek.

Modifikovanou plodinu vysadili mimo jiné v Bavorsku, Bádensku-Württembersku nebo Dolním Sasku. Semena pocházela z Hamburku.

Zatímco v části EU včetně České republiky je povoleno pěstovat pouze geneticky upravenou kukuřici MON810, v Německu, Francii, Rakousku a Řecku platí úplný zákaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám