Hlavní obsah

V Německu soudí stoletého dozorce ze Sachsenhausenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Za přísných bezpečnostních opatření začal ve čtvrtek v Německu proces s dnes již stoletým někdejším dozorcem z koncentračního tábora Sachsenhausen. Bývalý příslušník jednotek SS Josef Schütz čelí obvinění z napomáhání k vraždě celkem 3518 vězňů, čehož se měl dopustit před 76 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu začal soud se 100letým bývalým dozorcem z koncentračního tábora SachsenhausenVideo: Reuters

 
Článek

Josef Schütz začal v Sachsenhausenu nedaleko Berlína pracovat v lednu 1942 jako jedenadvacetiletý a působil tam až do konce války v roce 1945. Sachsenhausenem mezi lety 1936 až 1945 prošlo přes 200 tisíc vězňů, z nichž několik desítek tisíc zemřelo.

Prokuratura bývalému dozorci klade za vinu mimo jiné zastřelení sovětského válečného zajatce, podíl na vraždách zajatců plynem a na smrti dalších, kteří kruté zacházení a hlad nepřežili.

Hrob válečného zločince Bodmanna je v Rakousku opečováván, o vraždách ani slovo

Evropa

K žalobě se připojilo i několik přeživších a také příbuzných obětí. Thomas Walther, který část rodin zastupuje, řekl novinářům, že proces je pro oběti mimořádně důležitý. "Budou vyslyšeni, což se dosud pořádně nestalo," řekl.

Obhájce: Soudit ano, ale daleko dřív

Obhájce obžalovaného Stefan Waterkamp se ale podle televize RBB domnívá, že soud je sice v pořádku, ale přišel příliš pozdě. "Přinesl by více klidu a pokoje a také spravedlnosti, kdyby se odehrál v sedmdesátých, osmdesátých nebo devadesátých letech," řekl.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Obhájce Stefan Waterkamp zakrývá obličej svého klienta Josefa Schütze

Německá justice ale v poslední letech stíhá podezřelé válečné zločince bez ohledu na jejich vysoký věk, postup hájí hledáním spravedlnosti pro oběti nacistických zvěrstev.

Eichmann číslo dvě minulost nepopíral, přesto nikdy nebyl obžalovaný

Historie

Za zlom je považován proces s někdejším dozorcem z vyhlazovacího tábora Sobibor Johnem Demjanjukem, kterého se po dlouhých peripetiích podařilo postavit před soud v roce 2011, kdy mu bylo 91 let. Demjanjuk byl nakonec odsouzen za napomáhání k vraždám více než 28 tisíc Židů k pěti letům vězení, k výkonu trestu ale nenastoupil a v roce 2012 zemřel ještě před skončením odvolacího řízení.

Z napomáhání k vraždám více než 11 tisíc vězňů za druhé světové války se nyní v Německu zodpovídá 96letá bývalá sekretářka v nacistickém koncentračním táboře Stutthof. Ta nyní strávila několik dní ve vazbě, neboť se nedostavila na začátek procesu. Podle prokuratury žena přepisovala rozkazy velitele tábora k popravám či seznamy deportovaných do Osvětimi.

V Německu vydali zatykač na 96letou ženu. Byla sekretářkou v koncentračním táboře

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám