Hlavní obsah

V Německu se konala tryzna za 21 obětí tlačenice na Loveparade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duisburg
Aktualizováno

V západoněmeckém Duisburgu se uskutečnil smuteční obřad za 21 obětí tlačenice na technoparty Loveparade z minulé soboty. Tryzny se vedle pozůstalých účastnil i spolkový prezident Christian Wulff, kancléřka Angela Merkelová a premiérka Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraftová.

Článek

V celé zemi jsou vlajky na znamení smutku spuštěny na půl žerdi. Smuteční shromáždění začalo v 11:00 SELČ v duisburském kostele sv. Salvátora. Následnou ekumenickou bohoslužbu mohli sledovat lidé i v dalších kostelích nebo na stadionu fotbalového klubu MSV Duisburg, kam byl záznam rovněž přenášen. Před začátkem pietní akce byla k oltáři přenesena svíčka a kondolenční kniha z místa tragédie.

"Tak protikladný je náš život. V jednom okamžiku je ohlášena slavnost a v další chvíli ležíme bezmocní na zemi," řekl při bohoslužbě essenský biskup Franz-Josef Overbeck.

Na zmíněném stadionu se podle agentury DPA sešlo krátce před začátkem pietního aktu asi 1000 lidí. Uprostřed hřiště leží prostý černý kříž, na němž hoří svíčky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loveparade byla špatně zajištěnaVideo: Reuters

"Loveparade byla tancem smrti," uvedl Nikolaus Schneider, který stojí v Porýní v čele luteránské církve. Obřad sloužili katolický i luteránský kněz. Tato dvě vyznání jsou v zemi nejrozšířenější, uvedla AP. Na památku každé z obětí zapálili záchranáři v kostele jednu svíčku.

Prezident Wulff nedělníku Bild am Sonntag řekl, že dobrovolné záchranáře, kteří zachraňovali životy na Loveparade, pozve do Berlína a vyznamená je.

"Byly tam tisíce (lidí), kteří přežili, ale jejich duše utrpěly šrámy. Ti trpí v tichosti," řekla evidentně otřesená Kraftová. "Nikdy na tuto událost nezapomeneme," dodala. Její sedmnáctiletý syn Jan se technoparty rovněž zúčastnil. Při tragédii zraněn nebyl, Kraftová se mu ale několik hodin po neštěstí nemohla dovolat, protože mobilní síť se pod náporem hovorů zhroutila.

Za tragédii na duisburské Loveparade jsou podle zemského ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera zodpovědní převážně její pořadatelé. Zemská policejní inspekce oznámila, že v tunelu, kde se tragédie udála, bylo výrazně více lidí, než byla jeho kapacita.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám