Hlavní obsah

V Německu exploduje počet násilných činů u dětí a mladistvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie registruje razantní nárůst počtu případů násilných trestných činů spáchaných dětmi a mladistvými. Znepokojivý trend potvrdil i nedávný případ smrti desetileté dívky v bavorské obci Wunsiedel, v němž jako podezřelí figurují dva jedenáctiletí a jeden šestnáctiletý chlapec.

Foto: Profimedia.cz

Policie při zásahu u dětského domova ve Wunsiedelu, kde byla zavražděna desetiletá dívka

Článek

Podle statistiky Spolkového kriminálního úřadu (BKA) za loňský rok se počet dětí podezřelých z násilných deliktů zvýšil v SRN v ročním srovnání o jednu třetinu na více než 93 tisíc. Bezmála jedna třetina z nich nemá německé občanství.

U mladistvých činil tento nárůst více než pětinu na téměř 190 tisíc, přičemž čtvrtina podezřelých z tohoto počtu nejsou občany Spolkové republiky, informoval německý server Focus.

Za děti považují kriminalisté osoby mladší 14 let, za mladistvé osoby mezi 14 a 17 lety.

Pandemie, válka, inflace

Experti často vysvětlují strmý vzestup kriminality z poslední doby zrušením restriktivních opatření v souvislosti s pandemií koronaviru, včetně těch, která omezovala pohyb osob. Šéf BKA Holger Münch ale upozornil, že důvodů je určitě více vzhledem k faktu, že celková kriminalita v Německu loni vzrostla o 16 procent v porovnání s posledním rokem před pandemií, tedy rokem 2019.

V rozhovoru pro média vydavatelské skupiny Funke Medien Münch řekl, že příčinou nárůstu počtu násilných činů u dětí a mladistvých je i to, že se s násilím setkali už v dětství. Faktorem může být podle něj i stres v rodině nebo bydlení v prostorově nedostatečném prostředí.

„Tyto rizikové faktory v uplynulých letech nezpochybnitelně zesílily v důsledku krizí jako pandemie, válka na Ukrajině a inflace,“ řekl Münch. Poukázal také na to, že do Německa přišlo mnoho mladých lidí ze zahraničí, přičemž násilí zažili ve své vlasti nebo při útěku z ní.

„Přistěhovalectví nebylo ještě nikdy tak silné jako v roce 2022. Vidíme to i na kriminálních statistikách,“ dodal Münch.

Tři chlapci zavraždili v dětském domově v Německu desetiletou dívku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám