Hlavní obsah

V Kuciakově kauze obžalovali čtyři lidi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská prokuratura podala v pondělí obžalobu na podnikatele Mariana Kočnera a další tři osoby v případě vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka (27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (27). Agentuře TASR to potvrdila mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

Prokurátor úřadu speciální prokuratury podal obžalobu ke speciálnímu trestnímu soudu v Pezinku. Kromě Kočnera byli v případě obviněni Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó.

Kočner měl být objednavatelem vraždy, kterou zadal Zsuzsové. Ta se přes zprostředkovatele Zoltána Andruskóa domluvila s bývalým profesionálním vojákem Marčekem a bývalým policistou Szabóem. Marček se v průběhu vyšetřování přiznal, že on byl střelcem, který oba mladé lidi usmrtil. Policie považovala původně za střelce Szabóa.

Jeden z obviněných z Kuciakovy vraždy uzavřel dohodu o vině a trestu

Evropa

Zoltán Andruskó mezi obviněnými nefiguruje, protože po celou dobu vyšetřování spolupracuje s policií a minulý týden uzavřel dohodu o vině a trestu. Andruskó byl vyčleněn k samostatnému jednání. Andruskóovi původně hrozilo 25 let vězení až doživotí, ale kvůli dohodě o vině a trestu si může odsedět výrazně méně.

Obžaloba byla podána pro šest skutků, z toho jsou dvě úkladné vraždy. Ty se týkají vraždy Kuciaka a Kušnírové a ve druhém případě vraždy podnikatele Petra Molnára z roku 2016. V případě uznání viny hrozí všem obviněným 25 let vězení až doživotí.

Novinář Kuciak a jeho snoubenka byli zastřeleni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám