Hlavní obsah

Už ne protiteroristická operace. Porošenko mění strukturu velení na východě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bojové akce na východě Ukrajiny a v samozvané Luhanské a Doněcké republice povede ukrajinská armáda, oznámil v pondělí prezident Petro Porošenko. Velitelem byl jmenován generálporučík Serhij Najev, uvedla agentura Unian.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Petro Porošenko

Článek

„Protiteroristická operace skončila, odpor proti ruskému agresorovi bude ale ukončen až po osvobození posledního kousku ukrajinské země, což platí pro území Luhanské a Doněcké oblasti i pro okupovaný Krym,“ uvedl Porošenko.

Takzvanou protiteroristickou operaci, která začala v dubnu roku 2014, řídila oficiálně ukrajinská kontrarozvědka SBU, ale velení armády přebíralo stále větší část velitelských pravomocí. Nyní jsou tedy protiteroristické operace ukrajinské armády, policie a dobrovolnických sborů nahrazeny „operacemi sjednocených sil“ pod jednotným velením ukrajinské armády.

Změna struktury velení vychází ze zákona o dočasně okupovaných oblastech schváleného v parlamentu 18. dubna. Zákon stanoví, že jednotky armády, ministerstva vnitra, tajné služby, policie a národní gardy budou napříště podléhat jednotnému velení, jehož nejvyššího představitele jmenuje prezident na základě doporučení generálního štábu ukrajinské armády.

Podle Porošenka vytvořením jednotného velení vznikají předpoklady k tomu, aby se naplnily paragrafy zákona o reintegraci Luhanské a Doněcké oblasti, schváleného letos v lednu. Zákon, který označuje území ovládané proruskými separatisty za zónu okupovanou Ruskem, je podle Moskvy popřením minských mírových dohod.

Reklama

Výběr článků

Načítám