Hlavní obsah

Ukrajinský prezident ustupuje, odložil volby

Novinky, ČTK, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v pátek oznámil, že je ochoten pozastavit platnost svého dekretu o rozpuštění parlamentu ovládaného proruskou opozicí a o uspořádání předčasných voleb, který vydal 2. března. Uvedl to po setkání s premiérem Viktorem Janukovyčem. Juščenko vyzval politické síly v zemi, aby nezneužívali občanů tím, že je svolávají na mítinky. Tisíce stoupenců obou soupeřících táborů na Ukrajině přesto večer opět vyšly do kyjevských ulic.

Článek

Podle Juščenka by dohody o ukončení krize vzniklé kvůli jeho dekretu mohlo být dosaženo do jednoho či dvou dnů. Juščenko konstatoval, že premiérova strana je ochotna přistoupit na všechny podmínky kompromisu, avšak s výjimkou předčasných voleb.

Juščenko také uvedl své podmínky - požaduje schválení řady zákonů či jejich úprav Nejvyšší radou. Žádá zejména změny v zákonu o volbách, o statutu lidového poslance a o imperativním poslaneckém mandátu. Ten by znemožnil poslancům přecházet z jedné poslanecké frakce do druhé.

"Shodli jsme se s prezidentem na tom, že všechny rozpory rychle odstraníme příští týden," prohlásil premiér Janukovyč, který podle agentury AFP působil mnohem optimističtějším dojmem než šéf státu.

Tlak času i ulice

Juščenko je ochoten pozastavit platnost dekretu především proto, že ústavní soud bude o oprávněnosti jeho vydání rozhodovat asi měsíc, takže stejně nebude možné uspořádat volby 27. května, jak Juščenko plánoval. Prezident se rozhodl stejně jako premiér ctít verdikt ústavního soudu.

Juščenko také vyzval všechny politické síly v zemi, aby nezneužívaly občany, které svolávají na své mítinky, a neprohlubovaly tak krizi v zemi. "Apeluji na všechny strany, nejděte cestou těchto spekulací," sdělil Juščenko ve strachu z ulice.

Na demonstracích se schází mnohem více příznivců proruského premiéra Janukovyče než Juščenkových. Ukrajinská opozice pod vedením bývalé premiérky Julije Tymošenkové se chystá na páteční večer uspořádat demonstraci na podporu předčasných parlamentních voleb.

Reklama

Související články

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament. Oznámil to v pondělí v televizi po sedmihodinovém jednání s vůdci parlamentu. Současně vyhlásil...

Výběr článků

Načítám