Hlavní obsah

Ukrajina ustoupila radikálům, zvažuje úplnou izolaci separatistických oblastí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina zvažuje, že by mohla přerušit veškeré spojení se separatistickými samozvanými lidovými republikami na Donbasu, uvedl server Politico. Už od středy je zastavena veškerá výměna zboží, což ohrožuje beztak křehké příměří a zhoršilo to zotavení hospodářství, které závisí na uhlí z Donbasu.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ukrajinští radikálové pod banderovskou vlajkou a vlajkou Krymu blokující železnici ve Ščerbivce

Článek

Varování zaznělo na mimořádné schůzi branněbezpečnostní rady s prezidentem Petrem Porošenkem, která doporučila okamžitě ukončit veškerý obchod se separatistickými oblastmi kvůli „prudké eskalaci ruské agrese vůči Ukrajině“ . Jedním z důvodů bylo, že Rusko začalo uznávat provizorní dokumenty vydávané separatisty občanům na území pod jejich kontrolou, řekl předseda rady Oleksandr Turčynov.

„Ministerstvo vnitra, policie a Národní garda a Národní bezpečnostní služba byly instruovány, aby okamžitě zablokovaly pohyb zboží,“ řekl Turčynov. Současně dostal kabinet za úkol naléhavě zavést plán opatření, který po přerušení obchodních styků zajistí běh ukrajinských energetických a metalurgických závodů.

Jde však jen o první krok, uvádí Politico. Kromě toho, že zboží bude možné dodávat jen z humanitárních důvodů, zablokován by byl i pohyb lidí. Ukazuje na výrazné přitvrzení vládní pozice. Od února některé železniční tratě mezi separatistickými oblastmi a územími pod kontrolou vlády blokovali ukrajinští nacionalisté a banderovští radikálové.

Na hranicích se střílí

Blokády se účastnili i poslanci ultranacionalistické strany Svoboda. S blokádou neskončili, přestože byla označena za nelegální a k jejímu ukončení je vyzýval premiér Volodymir Hrojsman. Blokáda měla značný dopad na obyčejné Ukrajince, protože v tepelných elektrárnách v době tuhé zimy začalo docházet uhlí.

Protože blokáda nebyla do konce února ukončena, vláda se bála proti radikálům zasáhnout silou, separatisté v Doněcké lidové republice splnili své hrozby a na přelomu února a března oznámili, že přebírají pod svou kontrolu ukrajinské podniky. Zdůvodnili to tím, že za blokády nemohou jinak zabezpečit jejich chod. Ve středu separatisté obsadili všechny podniky skupiny DTEK Energo Group Rinata Achmetova.

Rusko kroky Kyjeva ve středu odsoudilo.

Na hranicích je nadále napjatá situace, obě strany tam po sobě střílejí. Za poledních 24 hodin bylo raněno sedm ukrajinských vojáků, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na tiskové středisko operace proti separatistům ATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám