Hlavní obsah

Účastníci protivládních protestů opustili kyjevskou radnici

Účastníci protivládních protestů opustili v neděli dopoledne kyjevskou radnici, kterou okupovali od 1. prosince a udělali z ní „štáb revoluce”. Informovala o tom agentura AFP. Splnili tak jednu z podmínek amnestie pro demonstranty, kteří byli propuštěni z vazby, ale zatím proti nim nebylo zastaveno stíhání.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Protestující na Ukrajině slíbili, že během neděle opustí kyjevskou radnici i správní budovy na dalších místech země.

Článek

Sídlo magistrátu hlavního města protestující vyklidili nedlouho před začátkem dalšího velkého shromáždění stoupenců opozice na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva.

Generální prokurátor Viktor Pšonka již v pátek informoval o propuštění všech zadržovaných demonstrantů. Zároveň ale upozornil, že stíhání těchto osob ještě zastaveno nebylo. Podle něj se tak stane, pokud demonstranti do 17. února opustí obsazené budovy a prostranství. Výjimkou jsou místa využívaná k protestům, jako je náměstí Nezávislosti.

Arsen Avakov, který je jedním z představitelů opoziční strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, listu Ukrajinska Pravda sdělil, že do nedělního rána demonstranti opustí vedle kyjevské radnice také další čtyři správní budovy oblastních úřadů jinde na Ukrajině. Zároveň by měli v centru Kyjeva dokončit rozebírání barikád na ulici Hruševského.

Reklama

Výběr článků

Načítám