Hlavní obsah

U španělského pobřeží se objevil žralok mako

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Ve Středozemním moři u španělského pobřeží, konkrétně u vesnice Garraf v Katalánsku se objevil žralok. Vědci jásají, protože je to žralok mako, kriticky ohrožený druh, píše server lavanguardia.com. Lidé z turistického ruchu mají z objevu podstatně menší radost.

Foto: Profimedia.cz

Žralok mako

Článek

Zvíře, které natočila organizace Cetàcea, jež se věnuje ochraně moře u pobřeží Katalánska a v okolí Baleárských ostrovů, měří asi 2,5 metru. Organizaci se podařilo žraloka zachytit kamerou po deseti letech.

Žralok mako je kriticky ohrožený druh. Stal se obětí mezinárodního obchodu s ploutvemi. Kilogram sušených ploutví má cenu okolo tisícovky dolarů (asi 24 tisíc korun). Především na asijském trhu patří žraločí ploutve k velmi vyhledávaným produktům.

Druhou obětí útoku žraloka v Hurgadě je rumunská turistka

Blízký a Střední východ

Jde nejen o známku bohatství, ale s konzumací polévky ze žraločích ploutví se pojí mnoho mýtů, například že působí afrodiziakálně, posiluje funkce orgánů, zpomaluje stárnutí a zamezuje vzniku rakoviny. Žádný z nich však nebyl nikdy vědecky potvrzen.

Mako dokáže plout rychlostí až 70 km/h, je považován za nejrychlejšího žraloka na světě a také za nejvytrvalejšího. Jako jeden z mála žraloků dokáže i slušně skákat – až šest metrů vysoko.

V databázi ISAF Floridského muzea je zaznamenáno mezi lety 1580 až 2007 osm nevyprovokovaných útoků žraloků mako na člověka, z toho dva fatální. Organizace zaznamenala také 20 útoků na lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám