Hlavní obsah

Syn Karadžiče zadržen v Srbsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Syna bývalého bosenského prezidenta Radovana Karadžiče zatkla v Bělehradu policie. Je obviněn z válečných zločinů a  deset let uniká spravedlnosti.

Článek

Policie zatím celou věc nijak nekomentovala. Srbsko zintenzivňuje pátrání po uprchlých válečných zločincích kvůli probíhajícím jednáním o dohodě o přidružení Srbska k EU. Unie totiž dala už několikrát najevo, že dohodu o přidružení, která je nezbytným předstupněm pro budoucí vstup Srbska do EU, neuzavře, dokud Srbsko nezačne "plně spolupracovat" s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Hlavní žalobkyně tohoto tribunálu Carla Del Ponteová přitom mluví především o tom, že Bělehrad musí do Haagu předat klíčové osoby obviněné z válečných zločinů - bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče a Karadžiče. Oba se podle ní skrývají na území Srbska. Del Ponteová přijede na jednu ze svých pravidelných návštěv Bělehradu koncem září.

Mladić i Karadžić jsou obviněni z genocidy a z odpovědnosti za povraždění téměř 8000 Muslimů ve Srebrenici v červenci 1995. Tlak na jejich rodiny srbské i mezinárodní síly v minulosti už několikrát použily. K zadržení hledaných tato taktika ale zatím nikdy nevedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám