Hlavní obsah

Švédka je v kómatu po zpackané plastice prsou v Polsku, příbuzní chtějí desítky miliónů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odškodné v rekordní výši šesti miliónů zlotých (37,3 miliónu korun) žádají příbuzní Švédky Christiny Hedlundové po Pomorském traumatologickém centru v Gdaňsku na severu Polska. Tehdy 31letá žena v roce 2010 podstoupila plastickou operaci na zvětšení prsou, z níž se neprobrala. Dodnes je v kómatu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by obvodní soud v Gdaňsku, který začal v této věci jednat v úterý, rozhodl ve prospěch příbuzných Švédky, bylo by to nejvyšší odškodné, jaké se od polské nemocnice za způsobenou újmu na zdraví podařilo vysoudit,“ napsal v úterý Dziennik Baltycki.

Žalobci požadují rekordní sumu také proto, že jsou v ní zahrnuty náklady na dosavadní léčbu a rehabilitaci, které jsou ve Švédsku mimořádně finančně náročné a dosud je hradili její příbuzní, a také bolestné a odškodné.

Centrum operovalo bez oprávnění

Nevydařenou plastickou operaci Švédka podstoupila téměř před třemi lety. Vyšetřování policie a prokuratury ukázalo, že Pomorské traumatologické centrum nemělo oprávnění takové zákroky vykonávat. Přesto je tam v té době absolvovalo 80 klientek.

Christina Hedlundová se po operaci neprobrala. Dvě zdravotní sestry, které měly sledovat její pooperační stav, byly obviněny z hrubého zanedbání povinností, o kritickém stavu Švédky totiž lékaře informovaly až po šesti hodinách, když už bylo pozdě. Obviněna byla i anestezioložka, která svým nezodpovědným přístupem během operace zapříčinila nedostatečné okysličení mozku pacientky, a ten následně částečně odumřel.

„Dá se čekat, že obviněny budou ještě další osoby, které stály za těmito ilegálními plastickými operacemi,“ uvedla v úterý televize TVN24.

Reklama

Výběr článků

Načítám