Hlavní obsah

Sunak na poslední chvíli zrušil setkání s řeckým premiérem kvůli sochám z Parthenonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o vrácení antických artefaktů z Britského muzea do Řecka vyvolal novou diplomatickou roztržku. Britský premiér Rishi Sunak na poslední chvíli zrušil úterní schůzku s řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem, který je na návštěvě Londýna. Mitsotakis reagoval podrážděně a náhradníka v podobě vicepremiéra odmítl. Záměr ponechat si tři sochařské fragmenty z 2500 let starého Parthenonu potvrdila minulý týden také Kodaň.

Foto: Profimedia.cz

Elginovy mramory vystavené v Londýně

Článek

Britský ministr dopravy Mark Haper nepřímo potvrdil, že důvodem zrušení schůzky je spor o takzvané Elginovy mramory. Britská vláda opakovaně uvedla, že tato původní sochařská výzdoba aténského chrámu Parthenon by měla zůstat součástí stálé sbírky Britského muzea, řekl Harper stanici BBC.

Mitsotakis v prohlášení z pondělního večera uvedl, že jej Sunakovo rozhodnutí zrušit schůzku jen několik hodin před jejím konáním rozčílilo. „Postoje Řecka v otázce parthenonských soch jsou dobře známé,“ napsal. „Doufal jsem, že budu mít příležitost diskutovat o nich se svým britským protějškem, stejně jako o hlavních výzvách mezinárodní situace: Gaze, Ukrajině, klimatické krizi, migraci,“ dodal.

Jako rozpůlená Mona Lisa

Mitsotakis v neděli v rozhovoru pro BBC naléhal, aby Londýn vrátil Elginovy mramory do Řecka. Současnou situaci přirovnal k roztrženému obrazu Mony Lisy, z něhož by polovina byla vystavena v pařížském Louvru a druhá v Britském muzeu.

Poblíž athénské Akropole se otevírá nové muzeum

Cestování

Parthenonské mramory vyvezl z Atén na začátku 19. století tehdejší britský velvyslanec v Cařihradu (dnes Istanbulu) Thomas Bruce, hrabě z Elginu. Tvrdil, že k tomu dostal povolení úřadů Osmanské říše, pod niž tehdy řecká metropole spadala. Sochy pak v roce 1816 zakoupila britská vláda a umístila je do Britského muzea.

Řecko o získání artefaktů ze svého území, které se nacházejí ve světových muzeích a soukromých sbírkách, usiluje dlouhodobě.

Tři fragmenty soch zůstanou také v Dánsku

Foto: Profimedia.cz

Elginovy mramory vystavené v Britském muzeu

Také dánské Národní muzeum minulý týden ve veřejném prohlášení oznámilo, že si ponechá tři sochařské fragmenty z Parthenonu, které jsou v současné době vystaveny v jeho stálé sbírce v Kodani. Informoval o tom web řeckého listu Kathimerini. Dvě mramorové hlavy a koňské kopyto z řeckého chrámu se do Dánska dostaly v letech 1688 až 1835.

Navzdory opakovaným výzvám řeckých úřadů k navrácení všech dochovaných fragmentů soch z Parthenonu, které se nacházejí v zahraničních muzeích, ředitel kodaňské instituce Rane Willerslev prohlásil, že „po pečlivém zvážení mají (fragmenty) pro Národní muzeum větší význam, než kdyby byly poslány do Řecka“.

Vedoucí výzkumného oddělení muzea Christian Sune Pedersen dodal, že tři fragmenty vystavené v Kodani mají „velký význam pro dánskou kulturní historii a pro pochopení naší interakce s okolním světem v době, kdy se formovala demokracie“.

Naprostá většina dochovaných fragmentů zůstává v Aténách a Londýně.

Archeologové našli v rakouském dole 2200 let starou dětskou botu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám