Hlavní obsah

Summit EU chce zakázat létání běloruských letadel nad svým území

Brusel

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se chystají vyzvat unijní přepravce k zastavení přeletů Běloruska. V reakci na nedělní Minskem vynucené přistání civilního letu také chtějí, aby unie zakázala běloruským aerolinkám přelety a přistání na svém území. Vyplývá to z navrhovaných závěrů dnešního summitu.

Foto: Profimedia.cz

Běloruská státní aerolinka Belavia

Článek

Běloruské úřady v neděli přiměly letoun na trase z Řecka do Litvy nouzově přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. EU již dnes ve společném prohlášení tuto akci rázně odsoudila a k podobnému kroku se večer chystají lídři členských zemí.

Pokud se na aktuálním návrhu shodne všech 27 šéfů unijních států, summit vyzve „všechny v EU sídlící přepravce, aby se vyhnuli přeletům Běloruska”. Členské státy zároveň dostanou za úkol „přijmout nutná opatření k zákazu přeletů vzdušného prostoru EU běloruskými aerolinkami” a rovněž zabránit společnosti Belavia přistávat na letištích v unii.

Británie pozastavila povolení běloruským státním aerolinkám

Evropa

Lídři patrně také vyzvou k „co nejrychlejšímu” rozšíření sankčního seznamu běloruských činitelů.

Evropský blok zavedl sankce po loňských prezidentských volbách v Bělorusku, kvůli jejichž zmanipulování neuznal za prezidenta dlouholetého autoritativního vůdce Alexandra Lukašenka. Unie již několikrát rozšířila loni zavedený sankční seznam, na němž vedle Lukašenka figuruje na osm desítek představitelů běloruského režimu i několik institucí a firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám