Hlavní obsah

Střelec z Kodaně byl obviněn a skončil ve vazbě na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dvaadvacetiletý Dán, který střílel v neděli v kodaňském nákupním středisku Field´s, měl několik zbraní. Zatím se nepotvrdilo, že by si vybíral mezi oběťmi určitý typ lidí, takže pravděpodobně nešlo o teroristický čin. V pondělí absolvoval výslech u soudu a byl obviněn z vraždy. Soud ho poslal do vazby, umístěn je v psychiatrické léčebně.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Dánský policista u nákupního střediska Field´s

Článek

Podle kodaňského policejního šéfa Sørena Thomassena si vybíral oběti náhodně, o čemž svědčí i jejich seznam. Zabil 47letého ruského občana, 17letou Dánku a stejně starého Dána. Postřelil dvě Dánky ve věku 19 a 40 let a dva Švédy, padesátiletého muže a 16letou dívku. Podle něj proto policie vyloučila, že by šlo o teroristický čin.

K motivu se Thomassen nevyjádřil, uvedl však, že podezřelý se na čin připravoval. To dokládá i použitý arzenál, měl pušku, pistoli a nůž. „Víme, že měl přístup ke střelné zbrani, ale teď to nebudu dál komentovat.“ Muž pózoval se zbraní SIG Sauer 200, kterou využívají ve Skandinávii sportovní střelci. [celá zpráva]

S puškou ho u obchodního střediska natočil svědek Mahdi Al-Wazni, který uvedl: „Vypadal násilně a vztekle. Mluvil na mě, když jsem ho filmoval, a řekl mi, že puška není pravá. Vypadal hrdě na to, co dělal.”

Na videích, kde se v sobotu ukazoval se zbraněmi, si přiložil mimo jiné k hlavě pistoli, jako by se chtěl zastřelit, a mluvil o tom, že antipsychotika, která bere, nezabírají: „Quetiapine (kventiax) nezabírá.”

Thomassen přiznal, že se muž léčil: „Je znám psychiatrům, a proto to nechci komentovat.“ I police o něm věděla, ale jen okrajově.

Jeho jméno neuvedl, ale  podle sociálních sítí by mělo jít o Noaha Esbensena.

Policie střelce z kodaňského obchodu znala. Mezi oběťmi jsou i dva 17letí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám