Hlavní obsah

Španělský premiér se demisi kvůli tajným účtům vzpírá

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy čelí znovu výzvám na odstoupení poté, co list El Mundo zveřejnil SMS zprávy svědčící o jeho úzkém propojení na bývalého pokladníka vládnoucí Lidové strany (PP) Luise Bárcenase. Ten je od konce června vazebně stíhán pro podezření z praní špinavých peněz a z korupce.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy.

Článek

Z textových zpráv podle deníku vyplývá, že Rajoy vyjadřoval Bárcenasovi po zahájení vyšetřování jeho aféry plnou podporu. Současně jej prý žádal, aby „popíral existenci tajného účetnictví a některé platby“. Rajoy nařčení odmítá.

„Setrvání předsedy vlády v úřadu není možné už ani minutu,“ prohlásil šéf opozičních socialistů (PSOE) Alfredo Pérez Rubalcaba. Rajoy byl podle něj vůči Bárcenasovi velmi shovívavý. „Vzhledem k neudržitelné politické situaci, kterou Španělsko prochází, socialistická strana (PSOE) cítí povinnost žádat okamžitou demisi šéfa vlády Rajoye,“ zdůraznil Rubalcaba s tím, že Rajoy „lhal“.

Bárcenas měl na starosti finance španělských lidovců téměř dvě desetiletí.

Foto: ČTK/AP

Luis Bárcenas

Vyšetřovatelé vypátrali kolem 47 miliónů eur (1,4 mld. Kč) na bankovních účtech, zejména ve Švýcarsku, které jsou s bývalým pokladníkem PP nějak spojeny.

Soud schválil vazbu na Bárcenase bez možnosti propuštění na kauci a vyšetřování na svobodě.

Pětadvacet tisíc eur v obálce

Důvodem je prý nebezpečí jeho útěku do zahraničí, kde má na bankovních kontech uloženo hodně peněz.

Podle španělských médií Bárcenas vyšetřovatelům přiznal, že z tajného účtu, který spravoval dvě desítky let, posílal v letech 2008 až 2010 Rajoyovi a generální tajemnici strany Maríi Dolóres de Cospedalové peníze. Jednou prý každému z nich předal obálku s 25 tisíci eur (650 tisíc Kč) v hotovosti. Bárcenas se přihlásil také k autorství dokumentů o tajném financování strany.

Rajoy přesto odstoupení z funkce rozhodně odmítá. „Dokončím mandát, který mi svěřili Španělé,“ zdůraznil s tím, že „právní stát se nepodřizuje vydírání“. „Budu bránit politickou stabilitu,“ dodal premiér a vyjádřil přesvědčení, že skandál nezpůsobí „vykolejení“ programu politických reforem.

Rajoy současně slíbil, že justice bude dál pokračovat ve své práci, aniž by byla vystavena nějakému tlaku shora.

El Mundo označil přiznání Bárcenase za velmi kompromitující a dodal, že Rajoyovi nebude stačit, když bude nařčení jen paušálně odmítat. „Jestliže není schopen vystoupit v parlamentu, čelit tam otázkám a přesvědčit tak Španěly o svém stanovisku, musí vyvodit důsledky,“ napsal list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám