Hlavní obsah

Sníh ochromil sever a východ Slovenska, v Prešově pomáhá armáda

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na severu a na východě Slovenska napadlo za poslední dva dny velké množství sněhu, které zcela ochromilo dopravu. Nejvážnější situace je v Prešově, kde ve čtvrtek vyhlásili mimořádný stav a požádali o pomoc armádu. Kromě vojáků tam už s odklízením sněhu pomáhají i vězni.

Sníh ochromil sever a východ SlovenskaVideo: TV JOJ

 
Článek

V noci napadlo na některých místech země až 40 centimetrů nového sněhu.

„Město žádá o pomoc 2. mechanizovanou brigádu, vojsko a vrtulníkovou základnu. Armáda by měla poskytnout těžkou techniku k uklízení sněhu a zvládnutí sněhové kalamity,“ uvedla mluvčí Prešova Jana Jurčišinová. Vedení města požádalo obyvatele, aby nechali auta doma a raději využívali městskou hromadnou dopravu, která jezdí na pokyn primátora zdarma.

Foto: Hasičský sbor SR

Sníh ochromil dopravu na severu Slovenska

Situaci komplikuje povětrnostní situace, na severu Slovenska nadále sněží. Některé části jsou bez elektrické energie, vlaky mají zpoždění a na některých silnicích leží spadlé stromy.

Problémy působí hlavně kamióny

Na silnicích mají problémy především kamióny. Policie proto vyzvala jejich řidiče, aby odstavili svá vozidla na bezpečná místa.

Foto: Hasičský sbor SR

Sníh ochromil dopravu na severu Slovenska

Na některé úseky silnic na středním a východním Slovensku policisté vjezd kamiónům zakázali, aby je sypače mohly udržet sjízdné alespoň pro osobní dopravu. V několika městech a obcích se silničáři zaměřili pouze na odhrnování hlavních tahů a silnic k zdravotnickým zařízením.

Kritická je situace rovněž v okolí Spišské Nové Vsi, kde vyhlásili druhý kalamitní stupeň. První kalamitní stupeň vyhlásili v okresech Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Prievidza a Partizánske.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám