Hlavní obsah

Smí Srbové fandit Chorvatům? Rány z války se hojí pomalu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjádření srbského tenisty Novaka Djokoviče, že na fotbalovém šampionátu fandí Chorvatům, vyvolalo bouřlivé reakce. Pro některé Srby jsou vzpomínky na rozpad Jugoslávie ještě živé a srbským fanouškům Chorvatska by nejradši odebrali občanství. Jiní si ale myslí, že rozbrojů bylo dost a balkánské národy by se měly vzájemně podporovat.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Podle mnohých Srbů už rozbrojů bylo dost a balkánské národy by se měly vzájemně podporovat.

Článek

„Srbové a Chorvati hovoří stejným jazykem, i když nacionalisté na obou stranách tvrdí něco jiného,“ píše srbský novinář Krsto Lazarević v eseji pro německý Die Zeit. „Srbové jezdí na dovolenou na chorvatské pobřeží, Chorvaté zase vyrážejí flámovat do Bělehradu, protože je tam levněji a tamní kluby jsou lepší,“ doplnil.

A přesto je pro některé Srby fandit Chorvatsku stále něco nepřípustného. „Všem Srbům, kteří fandí Chorvatsku, by měli sebrat občanství,“ napsal na Twitteru srbský moderátor a hudebník Ognjen Amidžić.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Vyjádření srbského tenisty Novaka Djokoviče, že na fotbalovém šampionátu fandí Chorvatům, vyvolalo bouřlivé reakce.

Poslanec vládní Srbské pokrokové strany Vladimir Djukanovič se nechal slyšet, že Chorvatsku fandí jen idioti a tenista Djokovič by se měl stydět. [celá zpráva]

Spousta Srbů navíc cítí spíše spřízněnost s Ruskem, s nimiž je pojí příslušnost k pravoslavnému křesťanství. I proto ve čtvrtfinále proti Chorvatům fandili právě pořadatelské zemi.

Foto: Nikola Solic, ČTK/AP

„Srbové jezdí na dovolenou na chorvatské pobřeží, Chorvaté zase vyrážejí flámovat do Bělehradu.“

„Občanské Srbsko určitě bude fandit Chorvatsku. V Srbsku ale existuje i silná druhá strana, klerofašistické Srbsko, které sní o vítězství Ruska nad Chorvatskem,“ domníval se sportovní novinář Milojko Pantić.

Rány z rozpadu Jugoslávie i reminiscence na druhou světovou válku

Podle Lazareviće však určitě nelze říct, že Rusku fandili jenom klerofašisté. „Mnozí mají rádi Rusko a jeho fotbalový tým z jiných důvodů. Někteří mají vůči Chorvatům předsudky, které pocházejí ještě z války,“ myslí si novinář a připomíná, že Chorvatsko má stále co zlepšovat, pokud jde o zacházení se srbskou menšinou.

Srbům také nemůže být příjemné, že je mezi chorvatskými fanoušky i fotbalisty oblíbený nacionalistický zpěvák Marko Perković vystupující pod jménem Thompson. V úvodu skladby Bojna Čavoglave, která se po jednom ze zápasů linula z chorvatské šatny, se objevuje spojení „Za dom spremni!” (Pro vlast připraven!).

Jde o pozdrav spojený s hnutím Ustaša, jež za druhé světové války vládlo fašistickému chorvatskému státu, který s podporou nacistického Německa vyvražďoval židy, Romy a Srby. Při oslavách vítězných zápasů pak zní o poznání nevinnější Perkovićova skladba Lijepa li si (Jsi krásná).

Rakitić i chorvatská prezidentka fandí Djokovičovi

Přesto se občané bývalé Jugoslávie při některých příležitostech podporují. Lazarević připomíná, že si balkánské státy při Velké ceně Eurovize pravidelně vzájemně přidělují body.

„To neděláte, pokud se vzájemně nenávidíte,“ dodal s tím, že stejně tak bude ve finále držet palce Chorvatům proti Francii řada Srbů, Slovinců, Černohorců, Bosňáků a kosovských Albánců.

Koneckonců i Djokovičova podpora chorvatských fotbalistů se setkala i s pozitivními reakcemi. „V první řadě jsme lidé a musíme se snažit nechat minulost za sebou,“ nechal se slyšet chorvatský reprezentant Ivan Rakitić s tím, že i Djokovičovi přeje postup do finále Wimbledonu. „Pak bychom mohli mít oba v jeden den velký zápas,“ dodal.

Djokovič nakonec opravdu do finále postoupil a chorvatská prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovićová prohlásila, že mu v zápase s Jihoafričanem Kevinem Andersonem, které se kryje se závěrečným zápasem fotbalového šampionátu, rozhodně bude fandit.

Reklama

Výběr článků

Načítám