Hlavní obsah

Slovenští turisté na Jadranu mají strach z Chorvatů kvůli fotbalu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po razantní akci slovenské policie vůči fanouškům chorvatského klubu Hajduk Split minulý týden v Žilině panují u slovenských turistů na Jadranu obavy z možné odvety. Objevily se již první případy slovních útoků a jeden ze slovenských motoristů měl propíchnuté všechny pneumatiky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Slovenští policisté sloužící v létě u Jadranu raději svlékli uniformy.

Fanoušci Hajduku Split měli z nařízení UEFA zákaz vstupu na žilinský stadion. Do Žiliny jich přijelo několik stovek a nesnesli pomyšlení, že neuvidí své miláčky. Zaútočili na slovenské policisty kameny a došlo ke tvrdému střetu.

Bylo zraněno přes 50 slovenských policistů a následně zatčeno 230 chorvatských fanoušků. 219 Chorvatů bylo vyhoštěno na pět let ze Slovenska i z ostatních zemí Evropské unie. Šéf fanklubu Hajduku Split označil postup slovenské policie za nepřiměřeně tvrdý a obvinil slovenské policisty z rasismu.

Byl to preventivní krok. V chorvatských médiích je slovenská policie prezentovaná jako ta, co zasáhla proti chorvatským fanouškům
slovenský policejní přidělenec v Záhřebu Radovan Kyselica

Chorvati reagovali v internetových diskusích vulgárními nadávkami a výhrůžkami na adresu slovenských turistů trávících dovolenou u Jadranu. Chorvatská vláda na požádání slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka přislíbila, že pro bezpečnost Slováků u Jadranu posílí hlídky v místech, kde jsou ubytováni slovenští turisté. Chorvatská strana se zároveň omluvila za chování fanoušků Hajduku Split.

Na chorvatském pobřeží slouží několik slovenských policistů, kteří pomáhají slovenským turistům v nesnázích. Pode televize TA3 vycházejí slovenští policisté v těchto dnech z bezpečnostních důvodů bez uniforem.

"Byl to preventivní krok. V chorvatských médiích je slovenská policie prezentovaná jako ta, co zasáhla proti chorvatským fanouškům," uvedl slovenský policejní přidělenec v Záhřebu Radovan Kyselica.

Reklama

Výběr článků

Načítám