Hlavní obsah

Slovenský ministr spolupracoval s StB. Opozice žádá jeho odchod

Bratislava

Český historik Prokop Tomek našel v archivu v Olomouci dokument, podle něhož současný slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj (70) spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Opozice žádá jeho odchod z vlády.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj.

Článek

Podle deníku Sme se měl Budaj zavázat, že bude donášet na své známé. List však zároveň konstatoval, že založení spisu na Budaje nesplňovalo tehdejší pravidla, tudíž nešlo o standardní závazek ke spolupráci.

Ministr se brání tím, že nějaký dokument podepsal, když mu odmítli vydat cestovní pas. Donášení nepřiznal, pamatuje si pouze podpis o zachování mlčenlivosti. Spis Domovník z roku 1979 obsahuje jen Budajovy výslechy. „To vůbec neodpovídá tomu, že by to byl slib zpravodajské spolupráce,“ konstatoval Tomek.

Budaj se v 70. letech pokusil emigrovat, StB ho vedla jako nepřátelskou osobu, byl vyloučen z vysoké školy a pracoval jako topič. V listopadu 1989 byl společně s Milanem Kňažkem tribunem shromáždění na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání. Před prvními svobodnými volbami odstoupil z kandidátky, protože se objevily informace, že jeho jméno figuruje v seznamech spolupracovníků StB. Příslušný spis se však ztratil.

Podle předsedy opoziční strany Směr - sociální demokracie Roberta Fica estébák nemůže být v žádné vládě. „Podepsal, že bude donášet na tzv. nepřátele státu,“ upozornil předseda Směru.

Dzurinda se na Slovensku vrací na scénu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám