Hlavní obsah

Slovenský kněz chtěl, aby byl celibát dobrovolný. Církev ho suspendovala

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenský kněz Michal Lajcha z obce Kľak v okresu Žarnovica prosazuje, aby celibát pro římskokatolické kněží nadále nebyl povinný, ale dobrovolný. Reakce církve na sebe nenechala dlouho čekat a podle televize Markíza byl 34letý kněz v pátek suspendován.

Foto: TV Markíza

Iniciativa mladého kněze vyvolala na sociálních sítích bouřlivou diskusi.

Článek

Kněz se nyní plánuje registrovat se na úřadu práce a časem se chce oženit. Myšlenky dobrovolnosti celibátu chce šířit i nadále. „Mým cílem je, aby se tato otázka začala řešit odborně,“ dodal.

Lajcha vzbudil pozornost také tím, že na sociální síti zveřejnil fotografii, kde je vidět, že na zádech má vytetovaný žalm v hebrejštině (Žalm 23:4 - pozn. red.).

„Od biskupa si za to vysloužil napomenutí. Biskup psal o pohoršení, které měl svým tetováním u věřících vyvolat,“ uvedla televize. Mladý farář poté vydal knihu, kde napsal, že kněží by měli mít možnost mít manželku a děti.

Kvůli vylučování ženatých má církev problém s pedofily

„Vždyť i písmo svaté říká, že manželství a kněžství jsou kompatibilní,“ řekl Lajcha. Tvrdí, že mezi kněžími je stejně hodně těch, kteří mají ženu a děti. Papež František v minulosti připustil vysvěcení ženatých mužů, ale pouze v odlehlých oblastech, kde je nedostatek kněží.

Lajcha v knize píše o možném vysvěcování ženatých mužů. „Vyloučení otců rodin a manželů z řad kněží přineslo římskokatolické církvi hodně bolesti, kromě jiného i ve formě odporné pedofilie,“ řekl kněz deníku Pravda.

Iniciativa mladého kněze vyvolala na sociálních sítích bouřlivou diskusi. Řada uživatelů dává suspendovanému za pravdu, jiní však souhlasí s tradičním postojem církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám