Hlavní obsah

Slovenskou medvědici dusil obojek, od trápení jí pomohla až kulka pytláků

Právo, ivi
Bratislava

Slovensko v těchto dnech pobouřila zpráva o medvědici, která měla na krku nasazený příliš těsný obojek, chrčela a trápila se. Paradoxně ji „pomohli“ pytláci, kteří ji v těchto dnech nelegálním způsobem usmrtili.

Foto: TV Markíza, Profimedia.cz

Medvědice s obojkem

Článek

„Chrčící medvědice chodila kolem domů a jakoby lidem naznačovala, že se trápí. Místo pomoci dostala kulku od pytláků,“ uvedla televize Markíza.

Medvědice, potulující se u obce Malužiná pod Čertovicí v Nízkých Tatrách, dostala obojek ještě jako mladá. Jak rostla, začal jí být těsný.

Ministerstvo životního prostředí sice udělilo výjimku pro odchyt hned několika vědeckým i státním institucím a ochranářským sdružením, nakonec to ale byli pytláci, kdo trápení šelmy ukončil.

Náš obojek to nebyl, hájí se ochranáři 

Státní ochrana přírody dostala anonymní telefonát, že medvědice byla nelegálním způsobem odlovena a pytláci odhodili obojek do potoka. Ochranáři tvrdí, že to nebyl jejich obojek a neví, kdo ho medvědici nasadil.

Obojky vysílají signál maximálně tři roky. Modernější po uplynutí této doby automaticky odpadnou. „Starší a levnější má medvěd na krku i poté, jak se baterie vybije,“ dodala TV Markíza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám