Hlavní obsah

Slovensko nakoupí od Izraele radiolokátory za 4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Místo stávajících 24 radarů, které jsou kromě jednoho po technické životnosti, nakoupí Slovenská republika 17 kusů 3D radiolokátorů od Izraele v hodnotě 148,2 milionu eur (3,9 miliardy korun). Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď informoval, že ve čtvrtek podepsali příslušnou smlouvu zástupci obou zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naď zdůraznil, že hlavním subdodavatelem radarů bude státní podnik Letecké opravny Trenčín, které budou vyrábět mikrovlnné moduly do radarů v hodnotě 27,6 milionu eur (723 milionů korun).

S dosluhujícími radary sovětské výroby má Slovensko podle Naďe značné problémy. „Všemi silami se snažíme udržovat v pracovním módu radary, které máme. Není to jednoduché. Někdy máme situace, že radary vypadnou a způsobuje to komplikace," řekl ministr obrany.

Slovensko zpřísnilo zákaz vycházení

Evropa

Prvních šest radarů by mělo na Slovensko dorazit za dva roky a dodávka všech radarů bude ukončena v roce 2025. Radary od Izraele koupila i Česká republika.

V období minulé vlády nakoupilo Slovensko také čtrnáct kusů nejmodernější verze amerických bojových letounů F-16.

Slováci podepsali s Američany smlouvu o koupi stíhaček F-16

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám