Hlavní obsah

Slovák má jít do vězení za řízení v autoškole

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Deset měsíců má strávit ve vězení mladý Slovák za řízení vozidla autoškoly. Porušil tím totiž podmínky svého předešlého trestu.

Slovák má jít do vězení za řízení v autoškoleVideo: TV Markíza

 
Článek

Lukáš si v minulosti sedl za volant bez řidičského oprávnění a havaroval. Policie mu tehdy na rok a půl zakázala řídit motorová vozidla. Těsně před uplynutím tohoto trestu však mladý muž putoval do vězení za jiný skutek. Když se dostal na svobodu, chtěl začít nový život.

„Chtěl jsem vést normální život. Rozhodl jsem se, že si pořídím řidičský průkaz,“ řekl televizi Markíza. Lukáš se proto přihlásil do autoškoly, v níž absolvoval všechny kondiční jízdy.

Zákaz ještě platil

Závěrečné zkoušky mu už ale nedovolili dokončit. Písemnou zkoušku nedopsal, protože mu v jejím průběhu bylo oznámeno, že původní trest zákazu řízení motorového vozidla nadále platí.

Lukáš nevěděl, že čas strávený ve vězení se do trestu zákazu řízení motorového vozidla nepočítá. Když vyšel z vězení, nesměl si sednout za volant ještě několik měsíců. I když jezdil jen v autoškole s instruktorem, podle zákona tím stanovený zákaz porušil.

„Řídil motorové vozidlo navzdory tomu, že okresním soudem v Partizánském mu byl uložen trest zákazu řízení,“ uvedla trenčínská policejní mluvčí Elena Antalová.

Soud mu vzápětí zakázal řídit motorová vozidla na dobu čtyř let a uložil pokutu 900 eur (25 tisíc Kč). A protože řízením v autoškole porušil Lukáš podmínku svého propuštění, soud ho posílá do vězení na 10 měsíců a 11 dnů.

Žádá prezidenta o milost

Právník oslovený televizí označil vězení za řízení v autoškole za nepřiměřený trest. „Trest musí být přiměřený nebezpečí konání pachatele pro společnost. V tomto případě je nepřiměřeně tvrdý, vzhledem k tomu, že konání nebylo pro společnost nebezpečné,“ uvedl Peter Chrašč.

Lukáš se vůči rozhodnutí soudu odvolal a zároveň požádal prezidenta republiky o milost.

Reklama

Výběr článků

Načítám