Hlavní obsah

Slovák dostal 15 let vězení za pěstování marihuany. Zabaví mu i dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud v Trnavě v úterý odsoudil 46letého Josefa Šipoše na patnáct let a propadnutí majetku za pěstování marihuany. Šipoš řekl, že se proti rozhodnutí soudu odvolá, rozsudek tudíž není pravomocný.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

V rodinném domě u Hlohovce na západě Slovenska našla policie před dvěma lety 14 kilogramů sušené marihuany v hodnotě 114 tisíc eur (2,7 milionu korun).

Ze zadrženého množství by se podle televize Markíza dalo vyrobit 20 tisíc dávek. Podle slovenských zákonů hrozilo bývalému mistrovi Evropy v jízdě v motorových člunech až 25 let vězení. Soud mu přitom původně uložil dvacetiletý trest.

Šipoš nepopírá, že marihuanu pěstoval, ale tvrdí, že ji nikdy neprodával. Podle vlastních slov z ní vyráběl léčivé mastičky pro onkologické pacienty a prý jim je dával zadarmo.

Bývalý mistr Evropy uvedl, že s rodinném domě, který má podle rozsudku propadnout ve prospěch státu, bydlí jeho syn a rodiče, kteří by tak přišli o střechu nad hlavou.

Podle Denníku N obhajoba namítala, že do množství marihuany se započítávaly i části rostliny, které neobsahovaly psychoaktivní složku marihuany THC.

Mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko rozsudek kritizovala a patnáct let vězení za výrobu mastiček považuje za nepřípustné.

„Všichni cítíme, že není spravedlivé, aby člověk za pár marihuanových cigaret dostal vyšší trest než vrah, mafián nebo zkorumpovaný soudce,“ nechal se slyšet místopředseda strany Martin Hojsík.

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) chce do parlamentu předložit novelu, podle které by nebylo trestné držení i sebemenšího množství marihuany. Zástupci SaS chtějí, aby soudci museli přehodnotit případy, v nichž už rozhodli, tedy i v případě Šipoše.

Přes deset let za mřížemi. Soud potrestal šéfy marihuanového gangu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám