Hlavní obsah

Sabotáže na železnici v Německu zastavily vlaky. Hlásí se k nim krajní levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po sabotážích na železniční infrastruktuře v Německu vypadlo v pátek mnoho dálkových spojů mezi Hamburkem a Berlínem. Vyšetřovatelé za útoky vidí politický motiv, uvedla agentura DPA.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Železniční přepravce Deutsche Bahn. Ilustrační foto

Článek

Podle informací německého deníku Bild v noci na pátek kdosi poškodil tři části elektrické tratě německých drah (Deutsche Bahn).

„Neznámé osoby zřejmě úmyslně otevřely kabelové šachty na kolejích a zapálily je. Přímo na jednom z míst požáru, které se nachází v oblasti nepřístupné veřejnosti, policie zajistila stopy,“ uvedla německá policie podle Bildu.

Akce krajní levice

List upozornil také na to, že se k sabotáži na stránkách pro „alternativní žurnalistku“ Indymedia přihlásila extrémní levice. „V noci na 7. září jsme sabotovali dopravní tepny kapitalistické infrastruktury v Hamburku,“ uvedla.

Omezili se na úseky silnic, které neslouží osobní dopravě. Jako motiv uvádějí, že chtějí zpomalit „koloniální vykořisťování“ i ničení země tím, že brání nákladní dopravě.

„Několik litrů benzínu v kabelových šachtách na kolejích má vést k co nejdelším poruchám nebo omezením přepravy surovin získávaných například v rámci neokoloniálního vykořisťování a Zemi ničícího těžebního průmyslu,“ vysvětlili sabotéři.

Zpoždění desítky minut

Mluvčí Deutsche Bahn podle agentury DPA řekl, že požár „na infrastruktuře Deutsche Bahn v Hamburku“ způsobil výpadky. Zasažena byla i místní doprava. „Některé dálkové vlaky byly odkloněny na Uelzen nebo nevyjíždí,“ uvedl národní dopravce.

Objížďky přes Uelzen na trase mezi Hamburkem a Berlínem zpravidla způsobují zhruba 30minutové zpoždění.

Podle DPA jsou aktuálně zrušeny zhruba dvě třetiny rychlovlaků ICE mezi Hamburkem a Berlínem. Podle Deutsche Bahn bude provoz mezi oběma německými velkoměsty patrně obnoven v průběhu večera.

Mnoho spojů ICE a IC vypadlo podle Deutsche Bahn také na trati mezi Hamburkem, Rostockem a Stralsundem.

Ukrajinský chlapec chtěl zachránit život polské spolužačce. Zahynul pod koly vlaku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám