Hlavní obsah

Růst hladin moří předčí všechny odhady, varují vědci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ
Aktualizováno

Tání ledovců způsobí třikrát větší vzestup hladiny moří než loni uvedl Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC). Vyplývá to ze závěrů uvedených v úterý na konferenci Evropské unie geologických věd ve Vídni. Podle nich by mohla mořská hladina do konce století stoupnout až o jeden a půl metru, uvedla agentura Reuters.

Článek

Podle Svetlany Jevrejevové z britské oceánografické laboratoře Proudman se odhady zakládají na novém modelu, který umožňuje přesnější rekonstrukci stavu mořské hladiny za posledních 2000 let.

Zatímco v minulých stoletích byla hladina moří stabilní, do konce 21. věku má přijít vzestup o 0,8 až 1,5 metru. Zatímco v 18. století mořská hladina vzrostla o 2 centimetry a během dalšího století o 6, zaznamenalo 20. století vzestup o 19 centimetrů.

IPPC loni uvedl, že na konci století bude hladina o 18 až 59 centimetrů výše. Podle britské laboratoře jsou údaje podhodnocené, neboť neberou v potaz dynamiku tání ledovců.

Vědci se nicméně shodují v tvrzení, že vzestup hladin nebude na celé planetě stejný a že je potřeba prozkoumat dopady na jednotlivé regiony. Nejhůře budou podle odborníků postiženy rozvíjející se země, které nebudou mít na protipovodňové zábrany a mechanismy. Mezi ohrožené země patří například Bangladéš, která se většinou nachází v nadmořské výšce do jednoho metru.

„Jestliže stoupne hladina moře o metr, bude například muset být přemístěno 72 miliónů Číňanů a deset procent populace Vietnamu,“ dodal Jevrejevová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám