Hlavní obsah

Římanům kvůli suchu hrozí, že budou mít vodu na příděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Od pátku nesmí římská vodárenská společnost ACEA čerpat vodu z Braccianského jezera severně od Říma. Zakázaly to úřady kvůli suchu a poklesu hladiny jezera. Italské metropoli hrozí, že tam bude od příštího týdne voda distribuována na příděl. Starostka Říma Virginia Raggiová vyzvala italskou vládu, aby takovému scénáři zabránila. Informovala o tom agentura ANSA.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Hrozí, že tradiční římské fontány vyschnou.

Článek

„Je nepřijatelné, aby byla Římu odnímána voda. Tím vzniká obrovská újma občanům, podnikům a pověsti Itálie," prohlásila starostka Říma.

Ochromení by podle ní mohli být například hasiči a ohrožena by mohla být například také funkce nemocnic.

Společnost ACEA, která provozuje římský vodárenský systém, uvedla, že hladiny vody v nádržích zásobujících město dramaticky klesly v důsledku dvouletého období podprůměrných srážek. Situaci navíc podle firmy zhoršila nynější vlna veder.

Nejhorší sucho za 60 let

Podle meteorologů zažívá Itálie jedno z nejhorších suchých období za 60 let, v některých oblastech jsou srážkové úhrny asi 80 procent pod normálem.

Od pátku platí zákaz čerpat vodu z jezera Bracciano, z nějž pochází i část dodávek vody do římské metropole. Minulý týden to nařídil guvernér regionu Lazio — kam patří i Řím — Nicola Zingaretti.

„Je to tragédie,“ uvedl Zingaretti. „Pravdou je, že jezero Bracciano příliš výrazně kleslo a hrozí ekologická katastrofa,“ dodal.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Braccianské jezero

Společnost ACEA posléze pohrozila, že kvůli zákazu omezí dodávky vody obyvatelům. Podle médií s tím chce začít od příštího pondělí. Dodávky by do jednotlivých římských čtvrtí dodávala střídavě.

Raggiová v pátek požádala vládu Paola Gentiloniho, aby přijala mimořádná opatření, jimiž by zavedení přídělového systému na vodu odvrátila.

Zastaralé potrubí

Problémy se zásobováním metropole vodou se italská vláda zabývá už delší dobu. „Situace v Římě nám dělá největší starosti z celé Itálie,“ připustil ministr životního prostředí Gian Luca Galletti.

Kritizoval přitom, že 44 procent objemu vody se na cestě do domácností ve středoitalském regionu Latium ztratí v zastaralém potrubí.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Braccianské jezero

Mimořádná vedra a sucho sužují nejen Řím a jeho okolí, ale několik měsíců pořádně nepršelo ani v jiných částech Itálie a hasiči se musejí potýkat s četnými požáry. Vývoj z posledních týdnů představuje katastrofu také pro italské zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám