Hlavní obsah

Řeka na Slovensku se zbarvila do oranžova, vymřelo vše živé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ze železorudného dolu nedaleko slovenského města Rožňava vytekly chemikálie do řeky Slaná a zcela v ní zlikvidovaly život. Řeka byla kdysi plná ryb, dnes je zbarvená do oranžova a mrtvá.

Foto: Marton Monus, Reuters

Řeka Slaná, kontaminovaná vodou s vysokým obsahem železa z dolu na železnou rudu

Článek

Podle agentury Reuters znečistila konatminovaná voda z dolu na železnou rudu řeku Slaná už v polovině února. Od té doby je voda v řece před maďarskými hranicemi plná železa a zinku. Toxické látky postupně zabíjely vše živé. Z kontaminované řeky se pokusili uniknout raci, ale uhynuli na břehu řeky.

Foto: Marton Monus, Reuters

Tibor Varga, místní rybář a aktivista, hledá živá zvířata v řece Slané znečištěné vodou s vysokým obsahem železa z dolu na železnou rudu u Nižné Slané na Slovensku.

Slovenské ministerstvo životního prostředí navrhuje vyhlášení mimořádné situace. Vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) vyčlenila na řešení problému 200 tisíc eur (4,9 milionu korun), ale záchranu řeky zpomaluje byrokracie.

Státní zástupce podal obžalobu v kauze otravy řeky Bečvy

Krimi

Inspekce životního prostřední vedení dolů nařídila, aby vytékající vodu čistili a sledovali, zda je v pořádku. Podle televize Markíza však s čištěním stále nezačali. Ministerstvo hospodářství přitom uvedlo, že peníze určené k tomuto účelu už mají na účtu.

Podle odborníků, pokud by kontaminovaná voda okamžitě přestala vtékat do řeky, i tak by trvalo 15 let, aby se do ní raci vrátili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám