Hlavní obsah

Řecko předkládá o migraci falešná čísla, tvrdí Die Welt

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Každý měsíc dorazí do Německa 15 tisíc nových žadatelů o azyl. Většina z nich přichází po „uzavřené“ balkánské cestě. Aby nebyl průnik migrantů nápadný, předkládá vláda v Aténách falešná čísla. Tvrdí to německý nedělník Welt am Sonntag.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Běženci čekají ve frontě na registraci v táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Záběr z listopadu 2015

Článek

List s odvoláním na německé bezpečnostní kruhy a nejmenované evropské diplomaty tvrdí, že Řecko zveřejňuje falešné údaje o počtu migrantů na svém území, a zakrývá tak i skutečný rozsah další migrace do zbytku Unie. Atény tak stále mluví o 62 tisících uprchlících na svém území, i když reálně je jich tam 44 tisíc. Tolik jich tam podle úřadu OSN pro uprchlíky dostává podporu. Přitom jen letos přišlo do Řecka dalších 20 tisíc žadatelů o azyl.

Kvůli „trvajícím posíleným pohraničněpolicejním opatřením na makedonsko-řecké hranici“ získaly podle německých úřadů na významu „alternativní cesty“. Jedna z nich vede přes Bulharsko. Atény i Sofie prý nedbale střeží hranice svých zemí.

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil si stěžoval, že nová migrační cesta vzniká i přes Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám