Hlavní obsah

Válka policajtů na Slovensku. Obvinili i šéfa tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elitní jednotka slovenské policie NAKA podnikla razie v budovách civilní tajné služby SIS a Národního bezpečnostního úřadu. Je obviněno pět lidí včetně současných a bývalých příslušníků tajné služby SIS. Podle médií je mezi nimi i šéf SIS Michal Aláč. Viněni jsou ze zneužití pravomocí veřejného činitele, maření spravedlnosti nebo založení zločinecké skupiny. Informoval o tom policejní prezident Štefan Hamran.

Foto: Policie SR

Vedení slovenské policie na čtvrteční tiskové konferenci. Vlevo je policejní ředitel Štefan Hamran.

Článek

V rámci akce s krycím názvem Rozuzlení byl obviněný také Aláčův předchůdce v úřadě Pčolinský a podnikatel Peter Košč s kontakty na tajnou službu.

Zároveň je obviněný expolicista Ján Kaľavský, který požádal o azyl v Bosně a Hercegovině. Dalším obviněným je bývalý člen SIS Martin Ciriak.

„Obvinění se týká podezření na založení zločinecké skupiny, zneužití pravomocí veřejného činitele, ale také maření spravedlnosti,“ konstatoval Hamran. Skupina podle něj mařila vyšetřování korupčních trestných činů.

„Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že v této zemi se kradlo, korumpovalo a korupce byla přítomná na nejvyšších místech. Dospěli k závěru, že policie byla unesena, byly tady politické nominace, policejní sbor nebyl řízený policejním prezidentem, ale oligarchy, kteří si do vedení policie dosazovali své nominanty. Ti jim věrně sloužili a odváděli různé služby a zapomněli na to nejpodstatnější, při výkonu svého povolání sledovat veřejný zájem,“ dodal Hamran.

Foto: Profimedia.cz

Šéf SIS Michal Aláč

NAKA zadržela také vyšetřovatele Jozefa Khandla a bývalého vyšetřovatele inspekce, ale stále aktivního policistu Michala Višvádera. Zadrženi byli jako podezřelí, po výslechu ale byli propuštěni bez obvinění.

Prezidentka Zuzana Čaputová v souvislosti se čtvrtečním zásahem NAKA požádala premiéra Ľudovíta Ódora o svolání bezpečnostní rady státu. Ten to nejprve odmítl, nakonec se ale rozhodl vyhovět. Ve čtvrtek odpoledne oznámil, že bezpečnostní radu státu svolává na pátek.

„Válka policajtů“

Takzvaná válka policistů začala podle Hamrana na jaře 2021 a spustilo ji zadržení bývalého ředitele SIS Vladimíra Pčolinského, kterého se čtvrteční razie také týkala.

Proti Pčolinskému tehdy vypovídal jeho bývalý náměstek Boris Beňa, kterého NAKA zadržela v prosinci 2020 v rámci akce Jidáš.

Beňa začal spolupracovat s policií, které řekl, že Pčolinský měl přijmout úplatek ve výši 40 tisíc eur (963 tisíc korun) od podnikatele Zoroslava Kollára. Ten se k podplácení přiznal a byl pravomocně odsouzen k finančnímu trestu.

Pčolinského zadržela policie v březnu 2021 a strávil několik měsíců ve vyšetřovací vazbě.

Fico: Je to převrat

K situaci se vyjádřil předseda slovenské strany Směr Robert Fico, který razii označil za „policejní převrat“.

„Začal pokus o policejní převrat s podporou speciálního prokurátora D. Lipšice a slovenské prezidentky (Zuzany) Čaputové,“ napsal Fico na Facebooku, kde dále dodal, že cílem „převratu“ má být zlikvidování vyšetřovatelů a důkazů proti „čurillovcům“ a s tím spojené získání plné kontroly nad SIS a NBÚ.

Podle průzkumů veřejného mínění je Směr nejpopulárnější stranou mezi slovenskými voliči před předčasnými parlamentními volbami, které se konají 30. září 2023.

Kandidát Směru a bývalý šéf policie Gašpar byl propuštěn na svobodu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám