Hlavní obsah

Ramba ze Schwarzwaldu obvinili za držení zbraní. Už dříve zranil ženu samostřílem

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednatřicetiletý Yves Rausch, který minulý týden v jihoněmecké obci Oppenau odzbrojil policejní hlídku a jehož kriminalisté po několika dnech zatkli, je ve vazbě, kde čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a vydírání.

Foto: Spether Benedikt, ČTK

Německá policie při zátahu u Oppenau

Článek

Muž byl zadržen poté, co na něj upozornili dva svědci, kteří ho zahlédli u jednoho hostince. Policisté jej pak s pomocí psů našli v houští se sekyrou na klíně a kusem papíru, zřejmě dopisem na rozloučenou. Měl před sebou také čtyři pistole, pravděpodobně zbraně odzbrojených policistů, a signální pistoli.

Otázkou podle médií zůstává, co přesně se při zatýkání odehrálo, protože hledaný muž byl lehce zraněn stejně jako jeden ze zasahujících policistů. Více jasno by do kuriózního případu mohlo vnést vyšetření u psychiatra a prověření, zda nebyl závislý na lécích či drogách.

V Německu po pěti dnech dopadli „Ramba”, který odzbrojil policisty a zmizel v lese

Evropa

Vyšetřovatelé mezitím zjistili, že Rausch měl problémy se zákonem už dříve. V roce 2010 byl odsouzen ke 3,5 letům vězení za to, že v Pforzheimu těžce zranil samostřílem jednu ženu.

Předtím se jako mladistvý dostal před soud i kvůli šíření rasové nesnášenlivosti. V 15 letech totiž pozměnil nápis jisté mládežnické instituce (německy „Jugendwerk“) na „Juden raus“ („Pryč s Židy“), což mu vyneslo osmiměsíční podmínku.

Pro klidné městečko Oppenau s pěti tisíci obyvateli v pohoří Schwarzwald v každém případě skončilo několik dní plných obav a strachu. „Jsem velmi rád, že tato noční můra je už za námi,“ řekl starosta Uwe Gaiser.

Zápletka jako z Ramba. V Německu nahání muže s lukem, který sám odzbrojil čtyři policisty

Evropa

Případ vyvolal značnou pozornost tím, že Rausch se vloupal do zahradní chaty, kde dokázal odzbrojit čtyři zasahující policisty, přičemž v jeho výzbroji byl také luk se šípy. Muž prý seděl klidně za stolem a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl muže zákona ohrožovat.

Náhle ale vytáhl střelnou zbraň, zřejmě zmíněnou signální pistoli, a donutil policisty, aby mu vydali služební zbraně. Nato „Rambo“, jak se mu v médiích přezdívá, na několik dní zmizel v lese.

Reklama

Výběr článků

Načítám