Hlavní obsah

Protiteroristická operace skončila, odhlasoval ukrajinský parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští poslanci se ve čtvrtek večer postavili proti eskalaci násilí. Schválili konec protiteroristické operace, která byla vyhlášena ve středu tajnou službou SBU. Armáda tak nemůže zatýkat občany. Takřka jednohlasně odsouhlasili i zákaz používání střelných zbraní. Po hlasování zazpívali zákonodárci ukrajinskou hymnu.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský parlament

Článek

"Dnes je náš hlavní úkol ukončit krveprolití," řekl předák ukrajinské opozice Vitalij Kličko. Vládní úřady už přiznaly, že od úterý zahynulo 75 lidí, i když opozice tvrdí, že počet mrtvých je mezi 100 a 128 a sedmdesát obětí bylo jen ve čtvrtek. Poslanci na Kličkovu radu dali. Podle agentury DPA schválili konec "protiteroristických operací“ vyhlášených ve středu, které přibližovaly zemi stannému právu.

Schválená opatření musí ještě oficiálně podepsat prezident Viktor Janukovyč. Pozorovatelé nicméně nynější postup parlamentu označují za důležitý symbolický krok.

Podle poslance Serhije Soboleva z opozičního uskupení Otčina však opatření nabývají platnosti již jejich dnešním přijetím. Také řekl, že poslanci budou ještě během noci hlasovat o návratu k ústavě z roku 2004, což by znamenalo opětovné posílení pravomocí parlamentu na úkor prezidenta.

Jednání sněmovny se podle agentury DPA účastnilo 238 ze 450 poslanců, tedy k opozičním zákonodárcům se přidali i nezávislí poslanci a několik zákonodárců z vládní Strany regionů prezidenta Janukovyče.

Po konci jednání parlamentu předáci opozičních stran Kličko, Oleh Ťahnybok a Arsenij Jaceňuk zamířili do prezidentského paláce. Tam pokračují jednání Janukovyče a ministrů zahraničí Francie, Německa a Polska Laurenta Fabia, Franka-Waltera Steinmeiera a Radoslawa Sikorského. Opoziční lídři tak zřejmě nevyslyšeli výzvu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, že by s Janukovyčem neměli dál jednat a měl by být souzen za hromadné vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám