Hlavní obsah

Princ William a Kate očekávají potomka

Londýn
Aktualizováno

Britská monarchie se může těšit na narození dalšího případného následníka trůnu. Princ William a jeho manželka vévodkyně Kate v pondělí oznámili, že očekávají narození potomka. Mluvčí rodiny uvedl, že Kate byla ráno hospitalizována v nemocnici krále Edwarda VII. v Londýně, kde několik dní zůstane.

Foto: Profimedia.cz

Princ William a jeho manželka vévodkyně Kate

Článek

"Jejich královské výsosti vévoda a vévodkyně z Cambridge s potěšením oznamují, že vévodkyně očekává narození dítěte," uvedla v prohlášení princova kancelář. Kdy přijde dítě na svět, se zatím neví.

Královský palác i rodina Middletonových podle BBC oznámily, že je zpráva potěšila.

Pár měl svatbu loni v dubnu. Jejich potomek bude třetí v pořadí jako případný následník trůnu. On či ona bude jednoho dne velet armádě, dohlížet nad církví a bude hlavou Commonwealthu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Svatba Williama a Kate loni v dubnu

Premiér už poblahopřál

Na zprávu reagoval britský ministerský předseda David Cameron. "Jsem touto novinkou potěšen, budou z nich skvělí rodiče," uvedl na Twitteru.

Páru poblahopřál i šéf labouristů Ed Miliband. "Fantastická zpráva pro Kate, Williama a celou zemi. Královského potomka bude oslavovat celý národ," řekl.

Specialista na historii královské rodiny Hugo Vicker připomněl, že zpráva je unikátní i v tom, že současná královna Alžběta II. uvidí svého pravnuka, který ji jednou nahradí na trůnu.

Spekulace o těhotenství Kate Middletonové se objevovaly už před svatbou, pár se k nim nikdy nevyjádřil.

Královský pár se naposledy na veřejnosti objevil v pátek. V pondělí, po hospitalizaci Kate, oznámil princův úřad těhotenství, které právě kvůli hospitalizaci zřejmě nešlo déle tajit.

Úřad oznámil, že Kate je v nemocnici kvůli nadměrnému zvracení. Jsou jí podávány tekutiny a výživa.

Těhotenství Kate je v raném stádiu. Ranní nevolnosti jsou typické pro první měsíce gravidity, u některých žen ale přetrvávají celé těhotenství.

Foto: John Redman, ČTK/AP

Princezna Diana s princem Charlesem s novorozeným Williamem na archivním snímku z roku 1982

William je druhým následníkem trůnu v pořadí, prvním je jeho otec princ Charles. William slouží v armádě, Middletonová vystudovala dějiny umění. Na univerzitě v St. Andrews se seznámila se svým budoucím manželem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám