Hlavní obsah

Při požáru věžáku Grenfell Tower v Londýně zemřelo asi 80 lidí, oznámila policie

– Londýn

Při červnovém požáru výškového domu Grenfell Tower v Londýně zemřelo přibližně 80 lidí, zatímco zhruba 255 jich z hořícího domu uprchlo či bylo zachráněno. V pondělí o tom informovala londýnská policie. Policisté dospěli k závěru, že v budově bydlelo 350 lidí, což je výrazně méně, než udávají některé neoficiální odhady. Ty mluví až o 500 obyvatelích.

Foto: Toby Melville, Reuters

Grenfell Tower v plamenech

Článek

"Bez ustání pracujeme na tom, abychom zjistili, kolik přesně zemřelo při požáru lidí," řekl podle televize BBC Stuart Cundy z vedení londýnské policie. Šířící se teorie o počtu obětí výrazně převyšujícím zmíněných 80 lidí podle něj nejsou pravdivé. Tento názor v minulých týdnech dali najevo někteří bývalí obyvatelé domu, ale i několik politiků.

Policie stále pátrá po přibližně desítce lidí, kteří v domě zřejmě žili, ale z různých důvodů neuposlechli výzvy, aby se po požáru přihlásili úřadům. Britská vláda ve snaze pomoci vyšetřování požáru přislíbila, že nebude kontrolovat, zda lidé žijící v domě byli ilegálními přistěhovalci, ani zda bydleli v bytech pronajímaných načerno.

Normy nesplňuje jediný věžák

Vyšetřovatelé již dříve zjistili, že hořet patrně začalo od lednice a že za rychlé rozšíření plamenů mohl nekvalitní izolační obklad, který propadl ve všech protipožárních testech.

Podle BBC byly při nedávné renovaci použity levnější hliníkové panely místo nehořlavých zinkových. Úřady po tragédii provedly protipožární testy ve více než stovce výškových domů, z nichž žádný zkouškami zcela neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám