Hlavní obsah

Potápěči prohledávají vrak křižníku Karlsruhe, měl nést Jantarovou komnatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lov slavné Jantarové komnaty odstartoval, píše server týdeníku Focus. Skupina 33 potápěčů se bude od pondělí potápět k vraku německé nákladní lodi „Karlsruhe“, která skončila na dně Baltského moře v dubnu 1945. Vrak se podařilo vloni najít v hloubce 88 metrů asi 70 kilometrů od polského města Ustka.

Foto: Profimedia.cz

Replika jantarové komnaty v Kateřinském paláci

Článek

Každý den by se mělo uskutečnit 12 ponorů. Potápěči ve skupinách po třech dosáhnou vraku během čtyř minut. Potom budou mít půl hodiny na průzkum, než se budou muset znovu vynořit na hladinu.

Potápěči z Baltictech tvrdí, že potopená loď je prakticky nedotčená. V nákladních prostorech objevili vojenská vozidla, porcelán a mnoho beden s dosud neznámým obsahem. Vedoucí expedice Tomek Stachura tvrdí, že existuje „jedno až dvouprocentní šance, že se desky rozebrané Jantarové komnaty nacházejí v uzamčených boxech“. Ty při ponorech odhalili speciální roboti. Záznam z ponorů naznačoval, že v jednom z boxů byl rám a obraz.

Vrak nacistické lodi může ukrývat klíč k záhadě zmizelé jantarové komnaty

Koktejl

Původní Jantarová komnata byla místnost s bohatou nástěnnou výzdobou z jantaru. Byla zhotovena na zakázku pruského krále Fridricha I., který ji v roce 1716 daroval ruskému caru Petru Velikému. Po téměř dvě stě let se nacházela v Kateřinském paláci v Carském Selu. Poté byla v roce 1941 ukradena německými vojáky a od roku 1942 vystavena na zámku v německém Königsbergu (Královci), dnes ruském Kaliningradu.

Na jaře 1945 byla komnata rozebrána a od té chvíle je osud uměleckého zázraku neznámý. Badatelé se domnívají, že bedny s cenným nákladem byly naloženy na loď. Tím plavidlem se měla stát loď Karlsruhe, která vyplula z Königsbergu v dubnu 1945.

Důchodce ve vile skladoval 45tunový tank wehrmachtu

Evropa

„Loď byla naložena objemným nákladem, a to 306 tunami. Chránily ji navíc dvě minolovky, takže na palubě mohl být velmi cenný náklad,“ tvrdí historik Piotr Michalik. Sovětská vojenská letadla ji ale nakonec poslala ke dnu a vrak se nachází u nynějšího polského pobřeží.

V Kateřinském paláci se od roku 2003 nachází věrná kopie Jantarové komnaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám