Hlavní obsah

Portugalské nemocnice nestíhají pečovat o nemocné

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalská zdravotnická zařízení přestávají zvládat enormní zátěž vyvolanou epidemií koronaviru. Ve středu na to upozornila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice v Portugalsku nestíhajíVideo: Reuters

 
Článek

Krizovou situaci museli řešit především v jedné z nemocnic na předměstí Lisabonu, kde kvůli přetížení zkolaboval systém distribuce kyslíku do dýchacích přístrojů. Na záběrech agentury Reuters je vidět, jak houkající sanitky z nemocnice Amadora odvážejí nejméně 48 pacientů.

V hlavním městě Lisabonu a v Portu už zdravotníkům pomáhá armáda. Ani její pomoc už ale nestačí. Epidemie se v Portugalsku rychle zhoršuje. Za posledních čtyřiadvacet hodin v zemi podlehlo nemoci covid-19 téměř 300 lidí.

Příznaky u nakažených britskou mutací se liší

Evropa

Celkem už v Portugalsku koronaviru podlehlo 11 tisíc lidí. V aktuálním týdenním průměru je na tom navíc tato země podle agentury Reuters co do počtu případů i obětí nejhůře na světě.

Jeden z představitelů města Torres Vedras poblíž Lisabonu podle agentury Reuters vyzval vládu, aby vyjednala umístění pacientů do zahraničí. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa ale prohlásil, že je na něco takového ještě brzy. „V tuto chvíli není důvod vyvolávat ve společnosti paniku, pokud jde o mezinárodní pomoc. Ale víme, že – jak už se v minulosti ukázalo – je možnost spolupráce mezi spřátelenými zeměmi EU,“ řekl.

Jaká pandemie? O té nic nevíme, tvrdili policii účastníci večírku

Koktejl

Na péči o pacienty s nemocí covid-19 bylo v Portugalsku vyčleněno 830 lůžek z 1200 dostupných, a přesto to nestačí. Případný převoz nemocných do zahraničí je třeba zajistit včas, protože ho komplikuje poloha Portugalska na jihozápadním cípu Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám