Hlavní obsah

Polský soud vyřešil „neřešitelný“ případ s mrtvou dívkou a dvojčaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský soud ve městě Gorlice na jihovýchodě země ve středu vynesl verdikt v případu dopravní nehody, při které přišla o život osmnáctiletá dívka. Nehoda se stala už v červnu 2018, ale případ byl dlouho pokládán za nevyřešitelný kvůli potížím s důkazy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V autě byli v osudové chvíli dva bratři, jednovaječná dvojčata se shodnou DNA. Soud nicméně poslal jednoho z bratrů na šest let za mříže, zakázal mu řídit do konce života a nařídil vyplatit odškodnění matce a otci mrtvé dívky. Proti verdiktu se odsouzený ještě může odvolat, uvedla televize TVN 24 na své internetové stránce.

Shromážděné důkazy podle soudu „nebudí pochyby“, že auto řídil odsouzený, a vylučují verzi odsouzeného a jeho bratra, že za volantem byla dívka, která ve skutečnosti seděla na zadním sedadle a při nehodě přišla o život.

Britský soud poslal do vězení jednovaječná trojčata

Evropa

V odůvodnění rozsudku soudce Jerzy Augustyn uvedl, že odsouzený byl v době nehody pod vlivem alkoholu a amfetaminu. „Jel příliš rychle, pneumatiky byly v bídném stavu. Nepřizpůsobil rychlost podmínkám a zavinil nehodu,“ zdůraznil.

Osudných 18 vláken

Vyšetřování případu bylo podle televize extrémně náročné. Prokuratura byla přesvědčena, že auto, které sjelo ze silnice a několikrát se převrátilo, řídil jeden z bratrů, ale zkoumání DNA či stop krve k ničemu nevedly. Oba bratři jsou jednovaječná dvojčata, vypadají stejně a mají shodnou DNA. Jisté bylo jen to, že dívka přišla o život na zadním sedadle po nárazu do stropu.

Dvacetiletý student vyřešil 60 let starý případ vraždy malé dívky

Koktejl

Nakonec ale prokurátoři dospěli k závěru, že smrt dívky zavinil tehdy devatenáctiletý Karol, a to na základě útržků 18 vláken nalezených na opěradle řidičova sedadla a na řidičově airbagu. Tato vlákna totiž pocházela z červené bundy, kterou měl na sobě Karol, a ne jeho bratr Kamil. Ten měl na sobě modrou bundu, jejíž vlákna se našla na airbagu spolujezdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám