Hlavní obsah

Polsko prý povolí USA rakety výměnou za ropovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/WASHINGTON

Polsko chce, aby mu Spojené státy pomohly zbavit se závislosti na energetických surovin z Ruska. Varšava má na oplátku povolit USA vybudovat plánovanou protiraketovou základnu na svém území, píše ve svém pondělním vydání polský deník Rzeczpospolita.

Článek

Téma snižování závislosti Polska na dodávkách energetických surovin z Ruska má být podle listu hlavním tématem premiéra Jaroslawa Kaczyńského během jeho návštěvy ve Washingtonu, jež se uskuteční ještě v září.

Případné polské účasti na výstavbě nových ropovodů a plynovodů se Kaczyński chce věnovat při svých setkáních s ministrem energetiky Samuelem Bodmanem, šéfy energetických koncernů i viceprezidentem Dickem Cheneym.

Ropovod by měl vést přes Turecko nebo Gruzii

Polsko doufá, že se Američanům podaří prosadit projekt výstavby ropovodu vedoucího přes Kaspické moře, který by spojil ropná pole v Turkmenistánu a Kazachstánu se západními trhy. Vedl by přes území spojenců USA - přes Turecko anebo přístav v Gruzii.

Turkmenistán a Kazachstán mohou v současnosti ropu a zemní plyn exportovat jedině za prostřednictví Ruska, které oběma za suroviny platí nižší než tržní ceny. Varšava, v současnosti téměř zcela závislá na dodávkách z Ruska, by na oplátku nechala Američanům umístit na svém území protiraketovou základnu, o jejímž vybudování se v současnosti diskutuje, uvádí polský deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám