Hlavní obsah

Polskem otřásla sebevražda syna poslankyně. Zneužil ho pedofil a veřejnoprávní médium vyzradilo jeho identitu

Varšava

Vlnu hněvu vůči veřejnoprávním médiím a vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS) vyvolala v Polsku smrt 15letého syna poslankyně opoziční Občanské platformy Magdaleny Filiksové. Po reportážích Polského rozhlasu a televize TVP, které ovládají lidé z PiS, mohla totiž veřejnost snadno zjistit, že se Mikołaj Filiks stal obětí zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Polská opoziční poslankyně Magdalena Filiksová

Článek

Mikołaj se stal obětí pedofila Krzysztofa F. už v roce 2020. Pachatel byl o rok později odsouzen ke 4 rokům a 10 měsícům vězení.

V prosinci loňského roku ale v éteru Rádia Štětín, což je lokální verze veřejnoprávního rozhlasu, zazněla reportáž novináře Tomasze Duklanowského o jednom úředníkovi ze Štětína, který strávil předchozí rok ve vězení za sexuální zneužívání a poskytování drog nezletilým.

Soud s Krzysztofem F. se přitom odehrál za zavřenými dveřmi a jména nezletilých nebyla zveřejněna, jak ukládá polské právo. Duklanowski sice ve svém příspěvku explicitně nejmenoval, uvedl ale, že obětí muže se staly dvě děti členky polského parlamentu ze Štětína, a navíc poskytl jejich věk. Zatímco Mikołaje (tehdy 13 let) měl pachatel zneužít, jeho sestře (v době činu 16 let) měl poskytnout drogy.

Feriho vyzrazení totožnosti svědkyně prošetří ÚOOÚ. Podle policie to byl přestupek

Krimi

Na základě veřejně dostupných informací už nebylo problémem dohledat, o koho se přesně jedná. Mikołaj odhalení neunesl a vzal si život 17. února 2023, tedy zhruba dva měsíce po odvysílání reportáže.

Hlásná trouba vládnoucí strany

„Jsme v tom až po uši a nevíme, co dělat. Atmosféra je taková, že když odcházím z práce, dávám si pozor, jestli na mě někdo nečíhá, aby na mě mohl plivnout,“ prozradil jeden ze zaměstnanců Rádia Štětín listu Gazeta Wyborcza. V rádiu pracuje zhruba 70 lidí a většina z nich neměla ani potuchy o tom, co se stanice chystá zveřejnit za reportáž.

Kritice teď čelí nejen veřejnoprávní média, ale také vládnoucí strana PiS. Jak Polský rozhlas, tak televize TVP se podle opozice i neziskových organizací staly hlásnou troubou strany.

PiS po parlamentních a prezidentských volbách v roce 2015 zvolila všechny členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (pět členů s šestiletým mandátem – dva členy vybírá prezident, dva parlament a jednoho Senát – pozn. red.). Samotným šéfem této rady byl protiústavně až do října loňského roku poslanec PiS Witold Kołodziejski (v říjnu ho nahradil Maciej Świrski).

Vrcholní představitelé PiS se však nepozastavili nad tím, že v reportáži zazněl dostatek detailů, aby lidé mohli snadno zjistit totožnost oběti. Daleko víc je zajímala skutečnost, že ačkoli ke zneužívání došlo v roce 2020 a pachatel byl odsouzen v roce 2021, o případu se dosud neinformovalo – a zřejmě by se tak ani nestalo, kdyby Duklanowski vše neodhalil ve svém příspěvku.

Poženeme PiS k odpovědnosti, slibuje opozice

Do karet PiS hrál taky fakt, že odsouzený Krzysztof F. býval členem opoziční Občanské platformy a pracoval jako úředník podřízený maršálkovi Západopomořanského vojvodství, do kterého Štětín spadá.

„Právě ti, kteří tak hlasitě vykřikují o boji proti pedofilii, skrývají, že v jejich řadách jsou pedofilové,“ uvedl ministr školství za PiS Przemysław Czarnek pro TVP. Když pak na Twitteru publicista Tomasz Terlikowski napsal, že se tím Czarnek podílí na kampani proti rodičům sexuálně zneužitého dítěte a neměl by být ministrem ani o den déle, začal mu Czarnek hrozit soudem.

„Ani si nedokážu představit břemeno, které na tohoto chlapce (Mikołaje) padlo,“ vyjádřil právě Terlikowski své znepokojení nad utrpením dítěte, které nejprve zažilo újmu v podobě sexuálního zneužívání a následně se stalo obětí špinavé a cynické politiky.

Předseda Občanské platformy a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že jeho strana bude hnát PiS k odpovědnosti za každou „lumpárnu, za všechny lidské újmy a tragédie, které způsobili, když byli u moci“.

Polsko má nakročeno stát se vojenskou velmocí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám