Hlavní obsah

Polského žáka převlečeného za Krista „ukřižovali“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chodbě základní školy v Brodnici Górné v Pomořanském vojvodství na severu Polska vznikla v rámci výuky netypická křížová cesta. Jeden z žáků přestrojený za Krista nejprve nesl na zádech kříž a pak jej symbolicky ukřižovali. Akce vyvolala řadu nesouhlasných reakcí. „Ve světské škole by se něco takového v žádném případě nemělo stát, je to skandál zavánějící středověkem,“ citoval web natemat.pl jednu z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V podobném duchu se na internetu vyjádřili i čtenáři deníku Fakt: „Ukřižovat na školní chodbě dítě, i když v rámci jakéhosi rozjímání o utrpení Krista, je skandál. Copak náboženství připravilo ředitelství školy v Brodnici Górné o rozum? Ať se sami ukřižují a dětem ať dají pokoj… Podobná představení patří do kostelů, tam je jejich místo. Škola je od šíření osvěty, a ne temnoty,“ zněla jedna z pobouřených reakcí.

Psycholožka: Děti roli berou doslovně

„Děti ve věku chlapce, který skončil na severu Polska na kříži, nemají dostatečně rozvinuté abstraktní myšlení. Roli, kterou hrají, jako ten kluk s trnovou korunou na hlavě, berou doslovně. Nemám jistotu, že po jejím odehrání dokážou bez odborné pomoci z role vystoupit,“ vyjádřila se psycholožka a vysokoškolská učitelka Agata Rudniková z Gdaňské univerzity. „Je nezbytné jim s tím pomoci,“ dodala.

Katolická církev v Polsku ztratila za deset let 6,6 milionu věřících

Evropa

Ředitel bródnické školy Pawel Pytka se hájí tím, že svérázná křížová cesta, která byla určená dětem od čtvrté do osmé třídy, nijak neporušovala zákon. Žáci, kteří nenavštěvují hodiny náboženství, podle něj ten den nebyli ve škole.

Vrchní školní inspektor Pomořanského vojvodství Grzegorz Krygera nicméně vzkázal, že podrobně prověří, zda nebyly porušeny předpisy a v případě že ano, vyvodí patřičné důsledky.

Polská církev řeší zásadní problém. Vadí jí lidská jména domácích mazlíčků

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám