Hlavní obsah

Polského profesora ve Varšavě zbili za to, že mluvil německy

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obětí hrubého fyzického útoku ve Varšavě se stal profesor Varšavské univerzity Jerzy Kochanowski. V tramvaji koncem minulého týdne doplatil na to, že za jízdy mluvil s kolegou z Jeny německy. Podle polských médií skončil v nemocnici s rozbitou hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Varšavská univerzita

Článek

Dva muži ve středním věku profesora nejprve okřikli, aby přestal mluvit německy. Když se jim pokusil vysvětlit, že jeho kolega je Němec a polsky by mu nerozuměl, dostal pěstí. Zuřivý cestující jej několikrát uhodil do tváře a pak srazil na zem, kde profesor začal silně krvácet.

Nikdo z cestujících se ho nezastal ani mu neposkytl pomoc.

Není to izolovaný xenofobní útok

„Řidič tramvaje odmítl mou prosbu, aby zastavil vozidlo a aby zavolal policii. Jen mezi zuby procedil, že pokud se chceme prát, tak si to máme vyřídit venku,“ řekl později Kochanowski. Zdůraznil, že sám se nepral a jen snášel bití.

Polská média připomínají, že podobné incidenty nejsou v zemi ojedinělé. Týž den další násilníci zaútočili ve varšavském metru na dvě ženy z Asie se slovy, „aby vypadly z Polska“. Těch se však cestující zastali a k fyzickému útoku na cizinky nakonec nedošlo.

Po tom, co Němci prováděli ve Varšavě, fakt, že nyní někdo dostal přes ústa za to, že mluvil německy, dobře vypovídá o Polácích

Bouřlivou debatu na sociálních sítích pak vyvolal šéfredaktor portálu Niezalezna.pl, když na Twitteru napsal, že „fakt, že někdo byl zbit za to, že mluvil německy, dobře vypovídá o Po­lácích“. Absolvent Varšavské univerzity Grzegorz Wierzchołowski také uvedl, že „hovořící tímto jazykem, ať už Němci, či Poláci, se měli mlátit už dávno“.

Později však napsal, že byl nesprávně pochopen. Chtěl prý jen říct, že o Polácích dobře vypovídá to, že „nebili osoby mluvící německy přes 70 let“.

List Gazeta Wyborcza zdůraznil, že „když bijí Poláky v Anglii, polská vláda proti tomu oprávněně protestuje a britská ji ujišťuje, že s rasistickými útoky v Británii nesouhlasí. Když se však děje totéž v Polsku, naše vláda zarytě mlčí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám