Hlavní obsah

Polská pohraniční stráž žádá o dalších tisíc vojáků na hranici s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská pohraniční stráž požádala ministerstvo obrany o vyslání další tisícovky vojáků na polsko-běloruské hranice kvůli nelegální migraci, kterou podle ní organizuje Minsk. Uvedl to náměstek ministra vnitra Maciej Wonsik.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Bělorusko-polská hranice, kde se shromažďují uprchlíci

Článek

„Nebylo by možné dostat se přes hranice bez účasti běloruské strany,“ řekl náměstek na tiskové konferenci, které se zúčastnil také velitel polské pohraniční stráže Tomasz Praga. Wonsik tvrdil, že na hranici s Běloruskem vzrůstá agresivita vůči polským pohraničníků a vojákům, kteří hranici střeží. Kupříkladu z běloruské strany byl vystřelen předmět, který rozbil okno ve vozidle pohraniční stráže. Bělorusové podle náměstka také poškozují technické překážky na hranici, aby migrantům umožnily dostat se na polskou stranu.

„Potřebujeme mnohem více sil na hranici. Velitel Praga požádal ministerstvo obrany o přesun další tisícovky vojáků na polsko-běloruskou hranici,“ řekl Wonsik.

„Skupiny (migrantů) jsou velmi agresivní, fungují organizovaně a jsou řízeny běloruskými (tajnými) službami. Dodnes takové pokusy (o nelegální překročení polské hranice) podniklo 19 000 lidí. Za celý loňský rok to bylo necelých 16 000. V červenci jsme dosáhli letošního rekordu, do Polska se snažilo dostat skoro 4000 osob,“ řekl velitel pohraniční stráže Praga podle serveru Onet.

Největší jednorázový pokus proniknout do Polska podle náměstka Wonsika podnikla skupina čítající 93 osob, z nichž 88 se pohraničníkům podařilo zadržet.

Polsko na hranici s Běloruskem vybudovalo plot vybavený elektronickou ochranou. V posledních týdnech se poblíž hranic objevili ruští žoldnéři z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, která má podle premiéra Mateusze Morawieckého za cíl destabilizovat situaci na východním křídle NATO, dodala agentura Reuters. Bělorusko podle Onetu dnes zahájilo poblíž hranic s Polskem a Litvou vojenské cvičení.

Polsko vysílá k hranici s Běloruskem bojové vrtulníky. Nebudeme váhat použít zbraně, varuje generál

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám