Hlavní obsah

Politická krize na Ukrajině nabrala na síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Prozápadní prezident Viktor Juščenko odmítl upustit od svého rozhodnutí rozpustit parlament. Stoupenci proruského premiéra Viktora Janukovyče setrvávají nadále ve svém stanovém městečku v centru Kyjeva, kde  oslavili Velikonoční neděli.

Článek

"Mé rozhodnutí je legitimní a ústavní," prohlásil šéf státu ve svém velikonočním projevu v chrámu svaté Sofie v Kyjevě. Ujistil, že nedojde k žádné občanské konfrontaci a že pořádkové síly plní důsledně jeho příkazy.

Juščenko usoudil, že rozpuštění parlamentu bude nástrojem proti "tyranii a uzurpaci moci", z čehož pravidelně obviňuje vládní proruskou koalici, jež se rozrostla o několik opozičních poslanců. Odmítl rovněž mezinárodní zprostředkování v ukrajinské krizi, o němž se jako o možnosti zmínil Janukovyč. Ten požádal o pomoc rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera.

Premiér ve velikonočním poselství vyjádřil naději v demokratické řešení krize. "Jsem přesvědčen, že politickou krizi překonáme a budeme postupovat cestou demokracie a zákonnosti," uvedl v prohlášení, které jeho kancelář zveřejnila na internetu.

Šéf vlády několikrát vyzval prezidenta ke zrušení dekretu o rozpuštění parlamentu a jeho koalice se obrátila na ústavní soud, aby posoudil, zda dekret neodporuje základnímu zákonu země. Ústavní soud by se měl vyjádřit příští týden.

Podle Juščenkova dekretu by se předčasné volby měly konat 27. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám