Hlavní obsah

Policie zadržela v Praze odsouzeného slovenského podnikatele Majského

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V blíže nespecifikované pražské nemocnici byl zadržen slovenský podnikatel Jozef Majský (74), který byl pravomocně odsouzen k devítiletému vězení za tunelování nebankovních subjektů Horizont Slovakia a BMG Invest. V úterý to uvedla slovenská policie na sociální síti.

Foto: Policie SR

Jozef Majský

Článek

Po nedávném verdiktu slovenského nejvyššího soudu Majský nenastoupil do výkonu trestu. Slovenská policie ho vedla jako hledanou osobu a byl na něho vydán evropský zatýkací rozkaz. „To, co bude nyní následovat, je v plné kompetenci českých orgánů,“ uvedla slovenská policie. Podle slovenských médií byl Majský hospitalizovaný na psychiatrii. Odsouzený podnikatel má totiž i české občanství.

V roce 1997 začaly oba zmíněné nebankovní subjekty slibovat lidem 30procentní zúročení vkladů. Za necelých pět let pobočky Horizont Slovakia a BMG Invest se na Slovensku uzavřely a byl vyhlášen bankrot.

Tunelování nebankovních subjektů Horizont Slovakia a BMG Invest v roce 2002 je jedním z největších podvodů v dějinách Slovenska. O své peníze přišlo 170 tisíc vkladatelů. Majský a další dva pachatelé se obohatili o 53 milionů tehdejších slovenských korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám