Hlavní obsah

Pláže plné podřezaných delfínů. Záběry tradičního lovu na Faerských ostrovech budí odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obyvatele Faerských ostrovů se po zveřejnění záběrů z následků letošního tradičního lovu velryb snáší ostrá kritika. Ochranáři přírody z organizace Sea Shepherd totiž tvrdí, že ostrované letos kromě stovek kulohlavců černých pozabíjeli také asi 1400 delfínů. Krvavé a kruté lovy kytovců zvané grindadráp přitom již nemají žádný ekonomický smysl. Jedná se „jen“ o téměř tisíciletou tradici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Faerských ostrovech pozabíjeli 1400 delfínůVideo: Reuters

 
Článek

Tradiční lov spočívá v tom, že rybáři na člunech kytovce, především cíleně velryby, obklíčí a naženou na mělčinu, na kterou se v panice buď sami vyvrhnou, nebo jim rybáři „pomohou“ háky zapřenými v dýchacích otvorech.

Na mělčině lidé kytovce zabíjejí ručně velrybářskými noži. Rybáři jim přetínají míchu. Kytovci při tom umírají v průměru půl minuty a silně krvácí. Záběry do ruda zabarvené vody na pobřeží pak ochranáři zvířat využívají při kampaních proti tradičnímu lovu.

Letos navíc argumentují tím, že rukou rybářů zemřelo i 1400 delfínů, kteří jsou považováni za jedny z nejinteligentnějších živočichů planety, a utrpení při lovu je pro ně zřejmě obzvlášť trýznivé.

Tradice solidarity

„Tento lov je nesmyslný a podle výpovědí svědků způsobil zvířatům velké utrpení. Byla překročena jistá hranice a lov dosáhl nových rozměrů,“ uvedla podle agentury DPA organizace OceanCare, která se zasazuje o ochranu světových oceánů a mořských savců.

Obyvatelé Faerských ostrovů svou tradici hájí. Připomínají, že se nejedná o trvalý lov, ale výroční tradici. Maso zabitých kytovců konzumují.

V těžkých časech dob dávno minulých bylo spravedlivé rozdělování masa a tuku z velryb mezi obyvateli Faerských ostrovů důležitou podmínkou přežití v nehostinných severských podmínkách.

Anketa

Souhlasíte s argumentací obyvatel Faerských ostrovů, že mohou masakrovat delfíny, protože se jedná o jejich dávnou tradici?
Ano
6,6 %
Ne
93,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10522 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám