Hlavní obsah

Perebyjnis se stal náměstkem ukrajinského šéfa diplomacie

– Kyjev

Ukrajinská vláda na pátečním zasedání jmenovala bývalého velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise náměstkem ministra zahraničí, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjádření představitele vlády v parlamentu Tarase Melnyčuka. O Perebyjnisovu novou funkci se ucházel také odvolaný ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk.

Foto: Petr Horník, Právo

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

Článek

Melnyk, který byl ostrým kritikem německé vlády, v rozhovoru s německým novinářem bagatelizoval zločiny Stepana Bandery, vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války. Ministerstvo zahraničí v Kyjevě se pak od jeho výroků distancovalo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal velvyslance z několika zemí, včetně Perebyjnise a Melnyka, 9. července. Odvoláni byli také velvyslanci z Maďarska, Norska a Indie.

Zelenskyj odvolal ukrajinského velvyslance v ČR Perebyjnise

Evropa

Perebyjnis vedl zastupitelský úřad v Praze od roku 2017, přičemž velvyslanci se obvykle vracejí do vlasti po čtyřech letech, poznamenala Ukrajinska pravda. Dodala, že nástupcem nynějšího českého velvyslance v Kyjevě se nejspíše nestane „favorit českého prezidenta Miloše Zemana Petr Pirunčík“, kterého navrhla minulá vláda.

Perebyjnis dříve stál v čele zastupitelského úřadu v Lotyšsku, působil také jako mluvčí ukrajinské diplomacie. V 90. letech a na počátku tisíciletí působil rovněž na velvyslanectví v Praze postupně v roli druhého tajemníka, prvního tajemníka a rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám