Hlavní obsah

Pacientky na JIP ve varšavské nemocnici si nikdo nevšímal, tak volala záchranku. Už jí nepomohla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

K tragické události došlo v Kardiologickém centru Univerzitní nemocnice ve Varšavě. Když se starší pacientce po operaci srdce v noci na začátku března značně přitížilo a personál JIP, kde byla hospitalizována, dlouho nereagoval na její zvonění, obrátila se telefonicky o pomoc na rychlou zdravotnickou záchrannou službu. Bylo už ale pozdě, žena nakonec zemřela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když se marně pokoušela přivolat si pomoc prostřednictvím zvukové a světelné signalizace umístěné u lůžka, zatelefonovala ve tři hodiny ráno příbuzným a na jejich radu se obrátila na záchranku. Dispečer nemocnici okamžitě upozornil na to, co se s jednou z jejích pacientek děje, ale lékaři už jí život zachránit nedokázali,“ uvedl ve středu list Gazeta Wyborcza.

Mluvčí nemocnice Barbara Mietkowska uvedla, že smrt ženy nesouvisela s operačním zákrokem, ale pacientka zemřela v souvislosti s nemocí, jíž trpěla a kvůli které na zákrok šla.

Možná usnuli, nebo podcenili situaci

„Lze jen těžko říci, proč nebyla pacientce poskytnuta okamžitá pomoc. Ukazuje se však, že v době, kdy prostřednictvím signalizačního zařízení přivolávala službu konající zdravotnický personál, nikdo nereagoval. Noční služba mohla buď spát, nebo podcenila situaci,“ zjistili v nemocnici reportéři.

To, co se na kardiologii stalo, považuje jednoznačně za nepřípustné mluvčí úřadu pro práva pacientů Bartolomiej Chmielowiec.

„Péče a dozor personálu v tomto případě selhaly a evidentně nefungoval ani adekvátní způsob reakce na upozornění ze strany pacienta. Na místě vše prověříme a vyvodíme důsledky, aby se podobná tragédie neopakovala,“ uvedl ve stanovisku pro média.

Polskému prezidentu Dudovi před 14 lety zachránila život nemocná dcera

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám