Hlavní obsah

Osamění v lockdownu vytvořilo nové radikály, varují Brity tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské tajné služby varovaly ministry, že zemi hrozí nová vlna teroristických útoků ze strany osamělých vlků, kteří se radikalizovali během nedávných protikoronavirových uzávěr.

Foto: Chris Radburn, Reuters

Portrét zavražděného Davida Amesse se svící v kostele v Svatého Michaela a všech andělů v Leigh-on-Sea

Článek

Během několikaměsíčních lockdownů trávili lidé spoustu času doma na internetu, čímž byli daleko více vystaveni teroristické online propagandě. Jedinci, kteří už měli sklon k extremismu, se tím mohli nechat definitivně přesvědčit o nutnosti začít jednat, napsal v pondělí deník The Daily Telegraph.

Podle vyšetřovatelů je možné, že se takto radikalizoval i Brit somálského původu Ali Harbi Ali (25), který v pátek v Leigh-on-Sea v Essexu ubodal devětašedesátiletého konzervativního poslance Davida Amesse (69), když byl na setkání s voliči.

Vražda britského poslance byl podle policie terorismus, zatkla Brita somálského původu

Zahraniční

„Protiteroristická policie a (kontrarozvědka) MI5 se už nějakou dobu obávají toho, že po ukončení lockdownů bude více lidí na ulici, a tím i více terčů pro teroristy,“ řekl listu nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

„Spolu s tím, že hodně mladých lidí trávilo spoustu času online, to vytváří velmi znepokojivou směs a existuje skutečné riziko ze strany lidí, kteří se radikalizovali ve svých domovech,“ dodal.

Policie už dříve varovala předtím, že v době pandemie covidu-19 trávili lidé se sklony k radikalizaci více času na internetu, takže mohli být snadněji vystaveni extremistickým obsahům. „Více ohrožených a náchylných lidí nebo lidí ohrožených radikalizací mohlo trávit více času online,“ upozornil ministr spravedlnosti Dominic Raab (47).

Hrozby pocítil i ministr spravedlnosti

Policie i v neděli pokračovala ve výslechu Aliho, zatím však není jasný přesný motiv jeho činu. O Aliho možné radikalizaci ale podle stanice BBC policie každopádně věděla a byl zařazen do preventivního programu, v němž ale dlouho nepobyl. Zapojení do programu je dobrovolné a není formou trestu.

Raab se po Amessově vraždě svěřil, že v minulosti opakovaně dostával hrozby smrtí, nechce ale, aby teroristé zvítězili tím, že se přestane setkávat s lidmi ve svém volebním obvodě.

Vraždu britského poslance vyšetřuje protiteroristická jednotka, motiv je nejasný

Zahraniční

Policie je s ním však v kontaktu a probírá s ním „praktické věci“ jako možné hrozby spojené s pravidelným setkáváním s voliči.

Na to, že se stal terčem výhrůžek smrtí kvůli svému povolání, si postěžoval i stínový ministr vnitra Thomas-Symonds (41). „V žádném případě v tom nejsem sám. Neznám člena parlamentu, který by tímto způsobem neutrpěl. Je jasné, že něco se teď musí změnit,“ řekl.

Muž zadržen za výhrůžky
Labouristický poslanec Chris Bryant (59) obdržel výhrůžku smrtí poté, co v souvislosti s útokem na Amesse vyzval lidi, aby vůči sobě byli laskavější.
Jihovelšská policie uvedla, že kvůli podezření ze zákeřné komunikace zadržela 76letého muže z obce Pontycymer.
Policie dostala hlášení o hrozbě v sobotu odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám