Hlavní obsah

Obhájci žádají pustit Mladiče na léčení, hrozí mu podle nich smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić, souzený Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY), je podle svých obhájců vážně nemocný a mohl by zemřít ještě před vynesením rozsudku. Proto žádají, aby byl dočasně propuštěn z vazebního vězení kvůli potřebnému léčení, uvedla agentura AP.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić

Článek

V písemné žádosti, kterou tribunál zveřejnil, advokáti uvádějí, že propuštění Mladiče „je jediný náležitý, humánní a lékařsky podložený krok, který může zajistit, aby se dožil vynesení rozsudku”.

Procesní řízení skončilo závěrečnými řečmi obžaloby a obhajoby loni v prosinci a soudci nyní zvažují verdikt, což ještě může trvat řadu měsíců. Obžaloba má 11 bodů, včetně viny za brutální ostřelování obklíčeného Sarajeva a hlavní odpovědnosti za srebrenický masakr, při němž bosenskosrbské síly v létě 1995 na konci války v Bosně povraždily 8000 zajatých muslimských mužů.

Žalobce Alan Tieger navrhl pro Mladiče doživotní trest vězení. Obhajoba na druhé straně žádá zproštění viny v celém rozsahu, protože se podle ní žalobcům nepodařilo dokázat, že Mladić zorganizoval krvavé etnické čistky, které provázely občanskou válku v Bosně (1992–1995).

Mladić, kterému bylo 12. března 74 let, údajně utrpěl srdeční infarkt v době, kdy se po válce v Srbsku skrýval před zadržením. Dopaden a předán ICTY byl v roce 2011 a od té doby si ve vězení často stěžuje na zdravotní potíže.

Právníci uvádějí, že u Mladiče se v poslední době začaly projevovat symptomy nastávající nebo již probíhající tranzitorní ischemické ataky, lehké mrtvice, která může vést k mozkovému infarktu či k srdeční příhodě s následkem smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám